Mii de slătineni prezenţi la manifestările organizate de Ziua Naţională a României

Împlinirea a 101 ani de la Marea Unire care a avut loc la Alba Iulia în anul 1918 a fost prilej de bucurie pentru oficialităţile locale şi judeţene. Duminică, 1 decembrie, alături de mii de slătineni, acestea au luat parte la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi organizate la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza situată pe bulevardul care îi poartă numele din Slatina.

Printre cei prezenţi la manifestări s-au numărat prefectul de Olt, Angelea Nicolae, subprefectul Florin Dumitru, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, împreună cu viceprimarii Gigi Vâlceleanu şi Claudiu Stăncioiu, senatorul Renică Diaconescu, deputatul Marius Iancu, reprezentanţi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale din teritoriu şi ai Bazei Militare 99 Deveselu, şefi şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, membri ai organizaţiilor judeţene ale partidelor politice, şi nu numai.

„Într-o lume a globalizării, cred că păstrarea identităţii naţionale este foarte importantă. Tocmai de aceea, trebuie să avem grijă de Ziua Naţională a României, dar şi de celelalte zile cu specific românesc şi să le cinstim aşa cum se cuvine. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! La mulţi ani, olteni! Să avem în continuare o viaţă mai bună”, a declarat Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt. Emil Moţ, primarul Slatinei, a transmis şi el un mesaj cu ocazia acestei zile: „Un gând plăcut pentru români transmit în această zi de sărbătoare. La mulţi ani, slătinenilor! La mulţi ani, români! La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, dragii noştri! Sper să urmeze ani din ce în ce mai buni pentru noi, românii, şi pentru România!”. „1 Decembrie 1918 este o lecție a trecutului nostru despre viitorul României și al poporului român. Este o lecție despre patriotism, curaj, Unire și puterea românilor de a convinge toată Europa că are nevoie de România unită. Să nu uităm niciodată această lecție și să apreciem efortul înaintașilor noștri care ne-au facut cadou o Românie mare. Acum este rândul nostru! La mulţi ani, România! La mulți ani români, oriunde v-ați afla!”, au fost gândurile bune rostite de deputatul Marius Iancu în această zi de sărbătoare.   

Ca în fiecare an, activităţile dedicate Marii Uniri au debutat cu salutul gărzii de onoare de prefectul de Olt şi intonarea imnului de stat al României de profesorul Bogdan Florian Mihuţi, moment urmat de ceremonialul religios susţinut de un sobor de preoţi de la Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit apoi le-a vorbit tuturor despre importanţa istorică a zilei de 1 decembrie, ziua în care s-a înfăptuit unirea Transilvaniei cu România. Elena Dima şi Vasia Valentina Oprea au fost cele două eleve de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina care au marcat evenimentul cu recitarea de poezii, respectiv cântece de suflet ale românilor, pentru ca ulterior cei prezenţi să depună coroane, jerbe şi buchet de flori la statuia domnitorului Cuza. Manifestările dedicate împlirii a 101 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia s-au încheiat la Slatina cu defilarea trupelor şi tehnicii aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne.

Înainte de începerea manifestărilor dedicate Zilei României, Primăria municipiului Slatina a oferit gratuit participanților peste 2.700 de stegulețe și cocarde tricolore. Totodată, municipalitatea a pregătit anul acesta 2.000 porții din tradiţionalul meniu fasole cu cârnaţi şi vin fiert, care au fost servite în zona special amenajată în fața complexului comercial Winmarkt.

Pentru slătineni sărbătoarea zilei de 1 decembrie se va încheia în Parcul Tineretului. Aici, începând cu ora 18:00, se va aprinde iluminatul festiv din noul parc şi de pe principalele artere ale Slatina şi, de asemenea, se va deschide şi Târgul de Crăciun, evenimentul fiind urmat de un concert al artistei Monica Anghel, pentru ca înainte de recitalul acesteia pe scena amplasată în parcarea din zona parcului să cânte îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Gabriel Zăvoeanu şi Maria Ghinea.  

Cătălin FIRCOIU

2 comentarii la „Mii de slătineni prezenţi la manifestările organizate de Ziua Naţională a României

  • Grupul lichelelor regrupate a PSD Olt cand au auzit cântecul care a adus românii din diaspora la vot, interpretat de Ziua Naţională,erau aproape gata,gata sa faca fibrilatii,deoarece amintirea votul din diaspora inca ii rascoleste sufleteste pe PSD-isti,respectiv cand actualul președinte Klaus Iohannis a obținut 93.97% din voturi, în timp ce Viorica Dăncilă a obținut 6.02%. Acest frumos cantec a fost si este un semn clar ca si Slatina vrea sa scape de ciuma rosie de la Olt…

    Răspunde
  • Bai dar numai Hoții unu mai mare ca altu Emil Mot Marius Oprescu și acest Valceleanu nu ii mai oprește nimeni ăla nu face nimic in orașul ăla de când a plecat Valcov ieșiți

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.