14.7 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Amenzi de 80.000 de lei pentru muncă la negru

- Advertisement -

Inspectorii de muncă au continuat şi luna trecută controalele în domeniile relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă, iar în urma acestora au aplicat cele mai mari amenzi angajatorilor depistaţi cu muncitori care prestau activitate fără a avea încheiate contracte de muncă. Au fost trei agenţi economici sancţionaţi pentru muncă la negru, valoarea contravenţiilor fiind de 80.000 de lei.

Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritoarial de Muncă Olt, a declarat că unul dintre angajatorii amendaţi este din comuna Grădinile, aici fiind găsiţi doi muncitori la negru şi a fost sancţionat cu 40.000 de lei. De asemenea, o firmă cu domeniul de activitate comerţ din Slatina a primit o contravenţie de 20.000 de lei pentru o persoană care desfăşura muncă nedeclarată, iar o altă societate din Caracal, cu domeniu de activitate fabricarea pâinii, a fost amendată tot cu 20.000 de lei pentru un angajat care lucra fără forme legale.

În total, inspectorii de muncă au efectuat în noiembrie 224 controale specifice, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură. S-au identificat 245 de deficiențe în urma verificărilor, pentru care s-au dispus măsuri de remediere, reprezentanţii ITM Olt aplicând 143 de sancțiuni, din care 137 avertismente și şase amenzi în valoare totală de 103.000 lei, cele mai multe dintre ele fiind date pentru muncă la negru. Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă olteni au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Totodată, luna trecută, 14 muncitori au fost implicați în evenimente de muncă, aceştia rămânând pentru câteva zile cu incapacitate temporară de muncă.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți