2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

„Tomata II”, sprijin consistent pentru aproape o mie de fermieri olteni

- Advertisement -

Majoritatea fermierilor olteni care s-au înscris în Programul „Tomata”, etapa de toamnă, au reușit să vândă producția impusă de stat și să depună documentele justificative. Mai mult de un sfert dintre cei declarați eligibili au intrat deja în posesia subvenției, restul urmând să primească banii în conturi până la sfârșitul anului.

Programul de sprijin pentru cultivatorii de tomate în spații protejate a ajutat prin subvenția de 3.000 de euro, mii de fermieri olteni. Numai anul acesta, la nivelul județului Olt, pentru ciclu doi de producție, peste 950 de agricultori și-au luat angajamentul că vor produce roșii în sezonul rece. Până la această dată, majoritatea celor înregistrați în program au reușit să-și vândă cantitatea de tomate impusă de lege.

„În programul «Tomata», ciclul II de producție, la nivelul județului Olt s-au înscris 1.305 fermieri, dar în urma verificărilor făcute de specialiștii noștri, numai 957 au reușit să planteze și la aceștia am reușit să întocmim și cea de-a doua fișă, cea de rodire. Din cei 957, astăzi (luni, 9 decembrie n.r.) au depus documentele de valorificare care atestă că au vândut cele două tone de tomate, un număr de 930 de fermieri. Dintre aceștia, 236 au și primit banii”, a explicat Ion Anuța, directorul adjunct al Direcției Agricole Olt.

Reprezentanții Direcției Agricole dau asigurări că și ceilalți fermieri olteni vor primi în curând ajutorul de la stat. Iar cei care nu au reușit să-și depună dosarul cu documentele justificative mai au timp. 20 decembrie este ultima zi de depunere a actelor care dovedesc vinderea celor 2.000 de kilograme de roşii. „Săptămâna trecută, s-a făcut o rectificare de buget. Ministerul Agriculturii a primit 20 de milioane de euro, să poată să plătească toți fermierii. Noi am cerut acești bani și sperăm ca în cursul acestei săptămâni să vină și să facem toate plățile”, a mai explicat reprezentantul Direcției Agricole.

Și anul acesta, județul Olt se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de beneficiari ai Programului „Tomata”. În cele două perioade de producție, 5.787 de fermieri olteni au cultivat roșii în solarii, iar până la această dată în contul agricultorilor au intrat peste 15 milioane de euro.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți