2.6 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Nereguli găsite de inspectorii de muncă în rândul transportatorilor de marfă şi persoane

- Advertisement -

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfăşurat, la sfârşitul lunii noiembrie, mai multe controale în trafic, fiind verificaţi transportatorii rutieri de marfă şi persoane. Inspectorii de muncă au verificat modalitatea de încheiere şi executare a contractelor individuale de muncă şi dacă timpul de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto este respectat. În urma controalelor, au fost găsite nereguli în privinţa mai multor transportatori, pentru zecile de deficienţe constatate fiind dispuse măsuri de remediere.   

Verificările ITM Olt au avut loc în perioada 20 – 29 noiembrie, printre principalele obiective urmărite fiind:identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; controlul privind respectarea timpului de muncă și de odihnă; determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Codului Muncii, hotărârii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor şi legilor speciale în domeniul transportului rutier privind timpul de muncă și de odihnă al şoferilor.

Angajatorii care desfășoară activități economice principale sau secundare de transport rutier de marfă și persoane pe teritoriul României au fost în vizorul inspectorilor de muncă din cadrul Compartimentului Control Relații de Muncă al ITM. 19 controale au fost desfăşurate în total, zece conducători auto fiind identificaţi la locul de muncă, şi s-au constat 26 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere. De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională.

Cele mai frecvente deficienţe constatate au fost neacordarea unui spor la salariu pentru salariații care desfășoară activitate în zilele de sâmbătă sau duminică, neacordarea drepturilor salariale restante şi nerepartizarea programului de muncă pentru salariații cu timp parțial.

O parte a acţiunilor inspectorilor de muncă au fost desfăşurate în trafic împreună cu lucrători ai ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți