12.3 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

„Slatina. Orașul în care trăim”, un nou film de excepție al istoricului Aurelia Grosu

- Advertisement -

După cele două filme documentare excepționale, „Vârstele Slatinei” și „Slatina pe drumul Marii Uniri”, Asociația Amprente Oltene, prin intermediul istoricului Aurelia Grosu, se pregătește să lanseze un nou proiect. „Slatina. Orașul în care trăim” adună în imagini amintirile, nostalgiile, poveștile și trăirile oamenilor locului.

Prima atestare documentară a municipiului datează încă din 1368. De-a lungul timpului, Slatina s-a remarcat drept un oraș de mare importanță, prin evenimentele de anvergură pe care le-a făurit timp de milenii întregi. Generații peste generații au pus câte o cărămidă, câte o amprentă, în ceea ce noi numim astăzi istoria locului de suflet, ce poartă denumirea de Slatina.

Asociația Amprente Oltene, prin intermediul istoricului Aurelia Grosu, a pășit prin amintirile oamenilor, prin arhivele țării noastre și dincolo de ele pentru a contura și realiza un nou film care va rămâne în istoria locului: „Slatina. Orașul în care trăim”. „Străbarem zi de zi cartierele, parcurile, dealurile care îl ocrotesc, umbând de-a lungul apei Oltului, îi urmărim primăverile înmugurirea și toamnele căderea frunzelor, ne bucurăm de frumusețea verilor lui împlinite și de farmecul iernilor ce îl îmbracă în alb, întrebându-ne adeseori: «Cunoaștem orașul în care trăim?». Chiar dacă aspectul lui se schimbă pe zi ce trece, chiar dacă nu mai recunoaștem de la un an la altul cartierele și străzile copilăriei, sălile de clasă și laboratoarele liceului unde am învățat, aleile romantice ale parcurilor, cupolele înălțate spre cer ale bisericilor, orașul nostru rămâne orașul nostru și îl avem pe dinăuntru”, mărturisește istoricul slătinean Aurelia Grosu.

Slătinenii sunt personajele principale ale acestui film. Sunt oameni valoroși, care prin mărturiile lor, transmise prin viu grai din moși strămoși, îmbogățesc istoria locului. Diversitatea construcțiilor orașului, alternanța dintre vechi și nou reprezintă o modalitate de a privi și analiza în detaliu drumul pe care Slatina l-a urmărit de-a lungul anilor.
Filmul „Slatina. Orașul în care trăim” al Asociației Amprente Oltene, finanțat de Consiliul Local și Primăria Slatina își va avea premiera miercuri, pe 18 decembrie, la ora 11.00 la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți