12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Numărul oltenilor diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii, în scădere

- Advertisement -

Numărul pacienţilor olteni care au ajuns săptămâna trecută la cabinetele medicilor de familie sau unităţile spitaliceşti din judeţ cu afecţiuni respiratorii a fost în scădere faţă de ultima perioadă.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt spun că s-au înregistrat 959 cazuri de îmbolnăviri cu infecţii resporatorii acute, cu 59 dintre pacienţi internaţi în spital, şi 349 cazuri de pneumonii, cu 110 internări. Ca şi până acum, cei mai mulţi bolvani sun bebeluşii, dar şi copiii şi tinerii cu vârsta de până la 19 ani. Datele specialiştilor în sănătate publică arată că numărul de cazuri de infecţii respiratorii acute, inclusiv gripă clinică şi pneumonii, a fost în săptămâna 9 – 15 decembrie de 1.308, cu peste 15% mai mic faţă de aceeaşi săptămână a sezonului rece trecut când au fost 1.620 de cazuri.

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică. De aceea, pentru desfăşurarea campaniei de imunizare împotriva gripei sezoniere în sezonul 2019 – 2020, Ministerul Sănătăţii a repartizat cu titlu gratuit judeţului Olt 52.670 de doze de vaccin gripal.

Vaccinurile au fost distribuite tuturor unităţilor sanitare din judeţ, iar până în prezent s-au administrat 51.867 dintre acestea. Cei mai mulţi olteni care s-au imunizat împotriva gripei sezoniere sunt vârstnicii de 65 de ani şi peste, respectiv 28.764, urmaţi de persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane – 19.440.

Totodată, s-au mai vaccinat antigripal 3.061 de medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, 406 persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, 101 copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani şi 95 de gravide.   

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți