Sportivii de la un club de karate din Slatina au avut parte, în aceste zile, de o întâlnire cu mai mulţi poliţişti olteni, printre care şi luptătorii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care le-au prezentat acestora armamentul lor din dotare. Karateka au fost cel mai mult atraşi de pistoalele şi puştile pe care aceştia le folosesc în misiuni, însă au ascultat cu atenţie şi mesajele transmise de oamenii legii cu privire la prevenirea violenţei şi fenomenului bullying în școală.
Sala de sport a Centrului de Formare şi Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” Slatina a fost gazda evenimentului organizat de Compartimentul de Analiză şi Prevenirea a Criminalităţii Olt. „Prin această întâlnire s-a urmărit găsirea unor soluţii pentru combaterea violenței în rândul copiilor și controlul eficient al fenomenului bullying. Practicarea sportului este o alternativă reală pentru combaterea acestor fenomene în şcoală”, a declarat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Karateka, sub îndrumarea senseiului Ilie Dobre, au prezentat exerciții demonstrative de autoapărate. Această întâlnire a fost o experiență interesantă, atât pentru copii, cât și pentru polițiști. „Prin implicarea în ceea ce fac, acești copii au reușit să ajungă la performanță și să demonstreze că există alternativă la delincvență juvenilă. Prin practicarea unui sport sunt promovate valori precum disciplina și educația, fiind evitate anturajele dubioase. Așa cum a spus domnul Dobre: «Lupta, în sine, nu se dă cu inamicul, ci cu noi înșine!»”, a adăugat reprezentantul IPJ.
Polițistul de analiză și prevenire a criminalității a ţinut să sublinieze importanța activităților pe care sportivii le au şi care îi pot feri de capcanele delincvenței juvenile. Sunt niște exemple demne de urmat. Totodată, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Olt au prezentat armamentul din dotare, copiii fiind atrași de acest moment. În final, poliţiştii i-au recompensat pe karateka de la Clubul de Karate Tradițional Aluminiu Alro Slatina pentru lecția de disciplină, implicare și concentrare, oferindu-le cadouri.
Printre recomandările pe care oamenii legii le fac elevilor pentru a nu fi victime ale violenţei şi fenomenului de bullying în şcoli se numără: fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii. Evitaţi tovărăşia persoanelor violente sau conflictuale; nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi. Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe; dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite; spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale; când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi; fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora; dacă intraţi într-o dispută cu un alt coleg, fiţi primii care renunţă. Amintiţi-vă că urmarea acesteia poate fi: rănirea voastră sau catalogarea ca „bătăuşi” de cei din jur.
Cătălin FIRCOIU