15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

27 dosare penale, întocmite în cadrul acţiunii „Foc de artificii”. Poliţiştii au confiscat şi peste o tonă de articole pirotehnice

- Advertisement -

Poliţiştii olteni au încheiat la începutul acestei săptămâni acţiunile şi controale desfăşurate în judeţ pentru a preveni orice evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Verificările au fost demarate încă din data de 18 noiembrie 2019, iar în această perioadă oamenii legii au întocmit nu mai puţin de 27 de dosare penale. Totodată, au confiscat peste o tonă de articole pirotehnice şi au desfăşurat cinci descinderi în Caracal, Crâmpoia şi Izbiceni la suspecţi acuzaţi de încălcarea legii.

În cadrul misiunii „Foc de artificii”, polițiștii au efectuat acţiuni şi controale atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Au fost vizate persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializau ambulant articole pirotehnice.

„Activităţile demarate pe 18 noiembrie 2019 şi încheiate după sărbătorile de iarnă au avut scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în această perioadă”, a spus Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.       

27 de dosare penale au fost întocmite în urma misiunilor desfăşurate de oamenii legii, care, totodată, au efectuat şi cinci percheziții domiciliare în localitățile Caracal, Crâmpoia și Izbiceni la persoane bănuite de nerespectarea legislației privind articolele pirotehnice. De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate, au fost ridicate în vederea confiscării 1.392 de kilograme de materiale pirotehnice. Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, două persoane au suferit vătămări. Este vorba de o fetiță de 10 ani, din orașul Drăgănești Olt, care a ajuns la spital cu degetele arse, după ce o petardă i-a explodat în mână, dar şi de un bărbat din Piteşti, venit să petreacă trecerea în Noul An împreună cu prietenii din orașul Scornicești. Acesta, la miezul nopţii a vrut să pună petarde și artificii pe mijlocul străzii, în acest moment fiind izbit violent de un autoturism. Piteşteanul s+a ales cu fracturi deschise la ambele picioare. 

Poliţiştii avertizează că articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic. Totodată, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.  

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți