Percheziţii în Potcoava şi Osica de Sus într-un dosar privind efectuarea unor achiziţii fictive făcute de primării şi alte instituţii din ţară

Peste o sută de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţa, în 25 de judeţe, printre care şi Olt, şi Capitală, într-un dosar privind efectuarea unor achiziţii fictive făcute de mai multe primării din ţară, dar şi de şcoli şi alte instituţii. Prejudiciul este de peste 2 milioane de euro.

În judeţul Olt, descinderile s-au desfăşurat în oraşul Potcoava şi comuna Osica de Sus. Sunt în total 102 percheziţii domiciliare efectuate la persoane acuzate de infracţiuni de fals şi de serviciu, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice punând în aplicare nu mai puţin de 15 mandate de aducere.

Acţiunile oamenilor legii au fost în județele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în municipiul București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții.

Potrivit unui comunicat remis de Poliţia Română, descinderile au fost efectuate într-un dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat, este de 2 milioane de euro.

„Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate. Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliţiei Române și inspectoratelor de poliție ale județelor Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, sprijiniţi de echipe de intervenție din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale și Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<