22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Sistemele antigrindină și-au dovedit eficiența în Olt

- Advertisement -

Cele șapte sisteme antigrindină amplasate în județul Olt s-au dovedit extrem de eficiente, pe parcursul anului 2019. Astfel, nici un fermier nu a raportat pagube provocate de grindină. Zeci de rachete au fost lansate de specialiștii Ministerului Agriculturii care supraveghează aceste puncte, pentru a alunga norii care prevesteau fenomene meteo extreme.

Amplasate în zonele în care sunt cultivate suprafețe mari cu viță de vie și pomi fructiferi, dar și în partea de sud a județului, unde se cultivă legume, scuturile antigrindină au protejat bine mii de hectare, anul trecut.

Reprezentanții Direcției Agricole spun că au fost lansate rachete ori de câte ori specialiștii au considerat că există riscul ca norii să aducă grindină, iar efectele sunt vizibile. „La nivelul județului Olt, sistemul antigrindină a fost implementat cu succes. Există un număr de șapte puncte, care sunt funcționale, astfel că, pe parcursul anului 2019, n-am avut fermieri care să se plângă de calamități pricinuite de grindină, datorită acestor sisteme care și-au dovedit eficiența și eficacitatea. Ca suprafețe, sistemele au fost concepute să combată grindina în zonele preponderent cu livezi, viță de vie și legume. În nord, unde avem 7.000 de hectare de viță de vie și 5.000 de hectare cu pomi nu au fost semnalate pagube cauzate de grindină. La fel și în zona de sud, unde avem trei sisteme care protejează întreg bazinul legumicol Izbiceni – Giuvărăști – Tia Mare, unde n-au fost semnalate probleme”, a explicat Ion Anuța, directorul adjunct al Direcției Agricole Olt.

La nivelul județului Olt funcționează stații antigrindină în localitățile Cilieni, Vișina, Băbiciu, Grădinile, Dobroteasa, Sâmburești și Poboru. În zonele unde sunt lansate rachetele antigrindină, protecția culturilor este de aproximativ 80%, pe o rază de 10 kilometri.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți