Înapoi la şcoală, după vacanţa de iarnă. Poliţiştii olteni, recomandări pentru siguranţa elevilor

A trecut şi vacanţa de iarnă, iar de luni elevii olteni s-au întors înapoi la unităţile de învăţământ din judeţ. Au început cursurile semestrului II al anului şcolar 2019 – 2020, iar următoarea vacanţă pe care aceştia o vor avea va fi cea de primăvară, care va fi între 4 şi 21 aprilie, cuprinzând astfel şi perioada Sfintelor Sărbători Pascale. Până atunci însă, poliţiştii sunt la datorie şi vin cu recomandări pentru siguranţa elevilor din şcolile gimnaziale şi liceenilor.    

„Siguranţa elevilor este răspunderea noastră, a tuturor: părinţi, bunici, profesori şi instituţii abilitate să prevină delincvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar duce la victimizarea copiilor. Poliţia este una dintre aceste instituţii, iar siguranţa elevilor reprezintă o prioritate pentru noi”, a spus Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

De aceea, la întoarcerea în bănci a cursanţilor din judeţ, oamenii legii vin şi cu câteva recomandări pentru a fi în siguranţă:

Dragi elevi, recapitulați, împreună cu „cei mari”, lecțiile învățate despre pericolele de pe stradă, de la școală și despre cum vă puteți proteja, despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturaj, bullying și consecințele lui. În drumul tău spre școală sau spre casă respectă mereu regulile de circulație! Nu alerga pe trecerile de pietoni!

Ai grijă la grupul de prieteni. Spune „nu” dacă aceștia îți propun să faci lucruri care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău! Fii atent la prietenii virtuali și informațiile pe care le postezi/transmiți pe internet și pe rețelele de socializare!

Nu te lăsa păcălit de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica! Nu accepta nici compania persoanelor necunoscute şi nu primi nimic de la ei, indiferent ce-ți spun! Nu te lăsa „încătușat” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive!

La școală, ai grijă de lucrurile personale! Nu umbla cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascunde, nici măcar în joacă! În pauză, nu pleca din curtea școlii! Protejează elevii mai mici şi ajută-i să se simtă în siguranţă! Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări!

Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate! Stimaţi părinţi, petreceţi cât mai mult timp împreună cu cei mici şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<