19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Produc roșii în plină iarnă, în solariile din Obârșia

- Advertisement -

O familie din comuna Obârșia demonstrează că și în România se pot produce roșii gustoase, în plină iarnă. Cu un sistem de încălzire instalat într-un solar performant, reușesc să culeagă în fiecare zi tomate pe care le vând în Piața Zahana.

Cine a zis că roșiile vândute iarna sunt toate fără gust, venite de peste mări și țări, nu a trecut prin Piața Zahana din Slatina. Pe o tarabă din colțul producătorilor vând încă tomate oltenești soții Radu, din comuna Obârșia. Ei demonstrează că agricultura performantă se poate face și iarna, în România. E nevoie însă de un sistem de încălzire, de un plan de culturi bine stabilit și, desigur, de multă muncă. Astfel, în această perioadă a anului, Simona Radu vinde roșii cu 7 lei kilogramul. „Este primul an în care avem roșii în luna ianuarie. Am zis să încercăm, să vedem cum este. Le-am plantat din toamnă. Ne-a ajutat și iarna, pentru că este blândă, dar ne-am fi descurcat și dacă era mai frig. Avem sistem de încălzire. Producția este bună, dar e destul de costisitor”, a spus tânăra din Obârșia.

Cumpărătorii sunt clienți fideli, care știu că roșiile de la Obârșia sunt mult mai gustoase și mai sănătoase decât cele importate, care se găsesc peste tot în piață și în magazine. „Acum le vindem cu 7 lei kilogramul. Avem clienții noștri, care vin și cumpără mereu. Ceilalți nu prea cred că sunt românești. Am avut și castraveți, dar i-am scos. În curând o să scoatem și roșiile, pentru că ne pregătim pentru următoarea cultură. În februarie o să plantăm roșiile de primăvară”, a explicat Simona Radu.

Tinerii din Obârșia s-au înscris de fiecare dată în programul „Tomata” și au primit subvenții pe care le-au reinvestit în solarii și sisteme de încălzire. Așa că și în primăvară vor fi printre primii care vor avea de vânzare roșii autohtone.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți