Cazul Caracal: Gheorghe Dincă, trimis în judecată pentru săvârşirea a opt infracţiuni

Bogdan Licu, procurorul general al României, a confirmat miercuri rechizitoriul în dosarul „Caracal” şi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Dincă, acuzat că le-a ucis pe Alexandra Măceşanu din Dobrosloveni şi Luiza Melencu din Dioşti, cele două tinere dispărute în Caracal anul trecut, dar şi a amicului său Ştefan Risipiceanu. Magistraţii Tribunalului Olt vor fi cei care judecă procesul celor doi.

Potrivit unui comunicat remis de Parchetul General, caracaleanul Dincă este trimis în judecată pentru săvârşirea a opt infracţiuni: trafic de persoane, trafic de minori, viol – câte două, omor calificat – două și profanarea de cadavre sau morminte – două, în timp ce Risipiceanu este cercetat pentru infracţiunea de viol.

„În urma examinării rechizitoriului, a dosarului cauzei și a referatelor întocmite de către procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică și Serviciului de îndrumare și control ce au format colectivul desemnat cu analizarea actelor de urmărire penală, constatând că rechizitoriul  întocmit de către DIICOT în dosarul «Caracal» întrunește condițiile legalității și temeiniciei, că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă și există probele necesare și legal administrate, azi, 15 ianuarie 2020, procurorul general al PÎCCJ, domnul Bogdan Dimitrie Licu a confirmat rechizitoriul”, se arată în comunicat.

Procurorii mai spun că s-au dispus disjungeri în cauză, dispunându-se și continuarea cercetărilor „in rem” sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la omor, complicitate la trafic de persoane și trafic de minori.

Dincă este în arest preventiv de la sfârşitul lunii iulie 2019, la câteva zile după ce Alexandra din comuna olteană Dobrosloveni a dispărut în Caracal, iar Risipiceanu, complicele său, a fost arestat la începutul lunii decembrie. Acesta, împreună cu Gheorghe Dincă, a violat-o pe Luiza, fata din comuna doljeană Dioşti, dispărută la jumătatea lunii aprilie a anului trecut, tot în Caracal.  

De-a lungul anchetei, Dincă a avut declaraţii oscilante. A recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu şi apoi i-a ars trupul neînsufleţit într-un butoi metalic din curtea casei sale. Între timp, în urma unei expertize ADN efectuate de medicii legişti s-a stabilit că fragmentele osoase care s-au găsit în cenuşa din butoiul respectiv aparţin copilei de 15 ani, cu o probabilitate de 99,93%.

De asemenea, el a susţinut că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal. Medicii legişti au efectuat şi o expertiză a fragmentelor osoase descoperite în pădure, dar specialiştii nu au reuşit să stabilească cui aparţine ADN-ul, astfel încât procurorii DIICOT au cerut ajutorul FBI. Cu privire la Luiza Melencu, DIICOT l-a reţinut şi pe Ştefan Risipiceanu, un om din anturajul lui Dincă, care îl mai ajuta pe acesta la muncile gospodăreşti, acuzat că a agresat-o sexual pe adolescenta de 18 ani. Săptămâna trecută, suspectul principal avea să nu mai recunoască însă că a omorât-o pe Luiza şi că aceasta ar fi fost victima unei reţele de trafic de persoane.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<