Zeci de străini au locuit ilegal în judeţ, anul trecut

Peste o mie de străini au avut anul trecut şedere legală şi rezidenţă în Olt, iar peste 20 de persoane au locuit ilegal în judeţ, spun poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Olt. Totodată, poliţiştii de imigrări au dat şi 65 de amenzi, valoare acestora fiind de peste 37.000 de lei.     

Polițiștii din cadrul Biroului Imigrări Olt au asigurat în 2019 managementul șederii și rezidenței în județ pentru 1.057 de persoane, dintre care 702 străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Vietnam, Republica Moldova, și 355 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Spania, potrivit bilanţului instituţiei.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României, respectiv în judeţ, au fost angajarea în muncă și reîntregirea familiei. Astfel, şase invitaţii depuse pentru străini din Pakistan, Maroc, Iran şi Siria au fost soluţionate anul trecut.  

Oamenii legii au aprobat şi prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 335 permise de ședere, dintre care 307 pentru ședere temporară și 28 pentru ședere pe termen lung. În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 57 certificate de înregistrare pentru cetăţenii Uniunii Europene/SEE/CH şi s-au înregistrat 439 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 433 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar şase cereri au fost respinse.

Zeci de acţiuni şi controale au fost organizate de poliţiştii de imigrări, anul trecut, iar în urma acestora peste 20 de străini au fost prinşi locuind ilegal în Olt. „Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 73 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 21 străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise zece decizii de returnare,  prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, în opt cazuri străinii au fost puşi în legalitate, iar în celelalte trei străinii au solicitat o formă de protecție pe teritoriul României”, se arată în bilanţul instituţiei.

În 2019, oamenii legii au aplicat şi 65 de amenzi în valoare de 37.200 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<