13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Nou-născut de doar câteva zile, abandonat de mamă. Starea lui este gravă

- Advertisement -

 Un bebeluș de numai câteva zile a fost găsit abandonat, vineri, într-o casă părăsită din satul Morunești, comuna Morunglav. Autoritățile au fost alertate de un localnic care l-a auzit plângând, s-a dus să vadă ce se întâmplă şi a sunat de urgenţă la 112. Polițiștii au acţionat la faţa locului şi au stabilit că cea care i-a dat viață este o femeie de 40 de ani, din satul Ghioșani al localității. Tatiana Truţă este mama micuţului şi este infirmieră la Spitalul Orăşenesc Balş. Dus la spitalul din Balş, nou-născutul a fost transportat apoi la Spitalul Slatina, iar de aici a fost transferat în cursul serii de vineri la Spitalul Craiova, starea sa de sănătate nefiind una bună. 

Infirmiera îşi lăsase copilul într-o cutie de carton, îmbrăcat şi învelit cu o pătură, însă se pare că nu îl părăsise de tot şi zilnic se ducea să îl mai alăpteze. „Polițiștii din cadrul Poliției orașului Balș s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bebeluș, de trei zile, a fost abandonat într-o cutie din carton, într-o casă părăsită din Morunglav. Copilul era în viață, îmbrăcat și învelit cu o pătură. A fost preluat de o ambulanță și transportat la spital pentru investigații. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au identificat-o pe mama acestuia, o femeie de 40 de ani, din localitate”, a spus Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Tatiana Truță, cea care şi-a lăsat bebeluşul în frig şi în mizerie, este văduvă, după ce soțul său a murit acum câțiva ani în străinătate, suferind un infarct la locul de muncă, și mai are doi copii, o fată de 20 de ani, care este căsătorită, şi ar avea grijă de fratele său, un băiat de numai trei ani. Casa în care aceasta și-a abandonat băieţelul era cea a bunicilor săi materni și era nelocuită de ani buni.

Micuţul, în grija medicilor din Craiova

Copilul abandonat de mamă a fost dus iniţial la unitatea medicală din Balş, iar de aici a ajuns pe Secția de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru a primi îngrijiri medicale amănunțite, având în vedere modul în care a fost ținut încă din primele ore de viață, mai ales că pe timpul nopților temperaturile de afară sunt încă scăzute. Temperatura corpului scăzuse aproape de hipotermia severă, undeva la 33 de grade Celsius, iar medicii de la Slatina l-au stabilizat și echilibrat hemodinamic. Hipotermia i-a afectat membrele superioare și inferioare, însă picioarele au fost mult mai afectate de degerături, motiv pentru care doctorul Lucica Alexe, șeful Secției Neonatologie a Spitalului Slatina, și echipa sa de medici au luat decizia ca micuțul să fie transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Este în prezent internat în Clinica de Terapie Intensivă. „Copilul respiră spontan, este în stare gravă, deshidratat şi cu stare septică. Este în incubator, se încălzeşte, primeşte tratament complex de terapie intensivă, este investigat, monitorizat permanent. Viaţa îi este pusă în pericol, prognosticul este unul rezervat, o să vedem care va fi evoluţia sa de acum încolo. Nou-născutul, sugarul, copilul nu este un adult în miniatură, este un individ cu particularităţi, cu caracteristicile lui, cu cât este mai mic cu atât este mai diferit decât adultul, are necesităţi, nevoi, dintre cele mai multe şi dintre cele mai mari. La vârsta lui, la câteva zile după naştere, aflându-se într-o stare de genul ăsta, este extrem de grav, pentru că nu ştim exact în ce condiţii a fost ţinut, de când, dacă a fost alimentat sau nu, dar după cum se vede micuţul a fost abandonat de mamă. Nou-născutul când vede la lumina zilei el trece de la viaţa intrauterină la cea extrauterină, adaptarea este extrem de dificilă, el ia contact cu o lume nouă, este lipsit de apărare, de toate, şi până când el se va acomoda cu această viaţă durează, trebuie ajutat, nu poate să-şi regleze temperatura, nu poate să mănânce orice decât şi ce este cel mai normal laptele matern, ca să preia şi anticorpi de acolo”, a spus Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Craiova.

Poliţiştii şi Protecţia Copilului fac anchete

În acest caz a fost deschis un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, poliţiştii desfăşurând cercetări in rem, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Balş. Tatiana Truță, femeia care a dat naștere copilului, va fi probabil supusă unei expertize psihiatrice pentru a se vedea dacă a avut sau nu discernământ când a decis să-l abandoneze pe acesta în frig şi mizerie. O anchetă în acest caz fac şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială de Protecţie a Copilului Olt, iar în momentul în care băieţelul va fi externat acesta ar putea preluat şi îngrijit de un asistent maternal sau dat în grija unei rude până la gradul IV. Cei de la Protecţia Copilului îi au în vedere şi pe ceilalţi doi copii ai mamei acestuia, pentru a vedea care este şi situaţia actuală a acestora.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți