19.1 C
Slatina
sâmbătă,7 septembrie,2024

Ultimele Articole

Tot mai mulţi olteni diagnosticaţi cu gripă sezonieră. Peste 50 de cazuri confirmate

- Advertisement -

43 de cazuri noi de gripă au fost confirmate în judeţ, în ultima săptămână, anunţă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt. Astfel, numărul total al oltenilor diagnosticaţi cu gripă sezonieră este în prezent de peste 50, iar cei mai afectaţi sunt copiii, majoritatea dintre ei frecventând colectivităţi de învăţământ.

Potrivit specialiştilor în sănătate publică, din totalul de 43 de cazuri confirmate săptămâna trecută ca urmare a primirii rezultatelor probelor transmise către laboratorului Institutului Cantacuzino din Bucureşti, 36 sunt cu virusul gripal tip B. Şase olteni au mai fost diagnosticaţi cu virusul gripal tip A, subtip H3, iar unul cu virusul gripal tip A, subtip H1.

„Pacienţii diagnosticaţi cu gripă nu erau vaccinaţi antigripal în acest sezon rece, iar peste 90% dintre aceste cazuri nu au necesitat internarea şi au primit medicaţie la domiciliu cu antivirale, oseltamivir. Cu cele 43 de cazuri înregistrate în ultima săptămână, până acum în Olt sunt confirmate 53 de cazuri, unul fiind cu virusul gripal AH1, opt cu AH3 şi 44 cu virusul gripal B”, a spus Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor în şcoli şi grădiniţe

Nu mai puţin de 29 de cazuri de gripă din cele 43 din ultima săptămână au fost înregistrate în rândul preşcolarilor, dar şi a elevilor şi tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, iar alte 14 în rândul adulţilor de peste 18 ani. Cele mai afectate sunt femeile decât bărbaţii şi, totodată, specialiştii în sănătate publică au constatat că mai multe cazuri de gripă sunt confirmate în mediul urban, unde sunt aglomerări, decât în cel rural.   

Din cauza depistării circulaţiei virusului gripal mai mult în colectivităţile de învăţământ, respectiv peste 70% din totalul cazurilor noi de gripă, DSP Olt a decis intensificarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin viroze, inclusiv gripă, astfel: realizarea triajului epidemiologic, zilnic, în colectivităţile şcolare şi prescolare (personalul medical în colaborare cu personalul unităţii de învăţământ); asigurarea condiţiilor de igienă personală şi de colectivitate (apă rece şi caldă curenta, săpun, prosop/batistuţe de unică utilizare, dezinfectant de mâini), cât şi acţiuni de curăţenie şi dezinfecţie curente a suprafeţelor; înlăturarea suprafeţelor textile din clasele de învăţământ; revenirea în colectivitate se va face numai în baza avizului epidemiologic.                                         

Pe lângă cazurile de gripă, săptămâna trecută în judeţul Olt s-au înregistrat şi 2.531 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 64 de internări, şi 568 de pneumonii, cu 112 internări.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți