12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Şase angajaţi la negru într-o societate de confecţii textile din Scorniceşti

- Advertisement -

Trei agenţi economici din judeţ au fost depistaţi luna trecută cu angajaţi care lucrau fără forme, aceştia fiind amendaţi de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt cu 160.000 de lei. În total, Inspecţia Muncii a găsit opt muncitori la negru, şase dintre aceştia fiind la o societate de confecţii textile din oraşul Scorniceşti.

Firma care avea cei şase lucrători care desfăşurau muncă nedeclarată a primit şi cea mai mare sancţiune contravenţională din partea ITM Olt, respectiv 120.000 de lei. Cu câte 20.000 de lei fiecare au mai fost amendate şi un restaurant din satul Negreni, oraşul Scorniceşti, care avea un angajat fără forme legale, dar şi o societate din comuna Oporelu, al cărui obiect de activitate este agricultura, unde a fost depistat tot un angajat la negru.    

Potrivit Inspecţiei Muncii, inspectorii de muncă au efectuat în ianuarie 226 de controale specifice, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură. S-au identificat 239 de deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere, reprezentanţii ITM Olt aplicând 108 sancțiuni, din care 95 de avertismente și 13 amenzi în valoare totală de 216.300 lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate de ITM Olt au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Totodată, în prima lună a anului, 13 angajaţi au fost implicați în accidente de muncă, 12 dintre aceştia rămânând cu incapacitate temporară de muncă. Din păcate, unul a decedat. Este vorba de tânărul de 26 de ani, din comuna Baldovineşti, care a murit în accidentul produs de şoferul de 50 de ani, din Şopârliţa, băut şi fără permis auto, la trecerea de nivel cu calea ferată din comuna Şopârliţa. Tânărul, care lucra la o societate de instalaţii electrice din Craiova şi avea de efectuat lucrări în zonă, a fost pur şi simplu strivit între maşinile care aşteptau în coloană pentru a trece trenul.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți