4.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Medicii veterinari, cu ochii pe exploatațiile de porci din județ

- Advertisement -

Încă două focare de pestă porcină africană au fost confirmate de medicii veterinari olteni în zona de sud a județului, în Corabia și Grojdibodu. Toți porcii din exploatații au fost uciși preventiv, iar localitățile din apropiere, inclusiv Vișina, unde funcționează o fermă de porci, sunt sub restricție. Și ferma de la Curtișoara are în continuare interdicții privind comercializarea animalelor.

Pesta porcină africană îi ține în continuare în alertă pe medicii veterinari din județ. Ultimele două cazuri au fost înregistrate în localități din zona de sud a județului, în gospodării ale populației.

Nouă porci din Corabia și patru din Grojdibodu au fost uciși de echipele de medici din județ. Au fost luate toate măsurile pentru dezinfectarea adăposturilor și s-au impus restricții de circulație a animalelor în mai multe localități din zonă. „Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Grojdibodu (Grojdibodu şi Hotaru),  UAT Ianca (Potelu), FV 51 Grojdibodu. Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Gura Padinii (Gura Padinii, Satu Nou), UAT Orlea (Orlea, Orlea Nouă), UAT Ştefan cel Mare (Ştefan cel Mare, Ianca Nouă), UAT Ianca (Ianca), FV 51 Grojdibodu, FV 52 Ianca, FV 53 Orlea”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Direcția Veterinară Olt.

Medicii veterinari informează că de la începutul acestui an, pe teritoriul judeţului Olt sunt confirmate 11 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în cinci localităţi (Corabia – două focare, Gârcov – un focar, Cârlogani – două focare, Vişina – cinci focare, Baldovineşti – un focar). De la începutul anului și până în prezent au fost stinse cinci focare, dintre care două la Poboru și câte unul la Perieți, Mărunței și Ipotești.

Cu ocazia stingerii focarelor din zona de la Poboru au fost ridicate restricţiile de mişcare pentru două exploataţii comerciale de porci din sat Constantineşti, oraş Scorniceşti. De asemenea, a fost stins şi focarul confirmat la exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti şi de săptămâna trecută a fost făcută repopularea fermei.

La această dată rămân sub restricţii de mişcare două exploataţii comerciale de porci, respectiv cea din localitatea Curtişoara şi cea din localitatea Vişina. Este în curs de desfăşurare acţiunea de recensământ şi examinare clinică, precum şi de prelevare de probe de sânge de la porci, pentru ridicarea restricţiilor pentru ferma comercială de porci din localitatea Curtişoara.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți