3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Pădurea Topana trebuie protejată. Ministrul Mediului, prezent în zonă

- Advertisement -

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost prezent marţi seara în judeţul Olt, pentru a vedea dimensiunea problemelor care au fost semnalate cu privire la Pădurea Topana, care trebuie urgent protejată, după ce în ultima perioadă mai mulţi arbori de sute de ani au fost tăiaţi pentru că nu erau trecuţi în fond forestier. În urma vizitei sale, ministrul Mediului a solicitat autorităţilor din Topana  să includă suprafaţa de pădure care a fost exploatată abuziv şi nesustenabil în fondul forestier.

Ministrul Alexe a fost însoţit în vizita sa în Pădurea Topana din Olt de Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de reprezentați ai autorităților din subordinea ministerului.

Pe lângă faptul că s-a solicitat autorităţilor locale ca o nouă suprafaţă de pădure să fie inclusă în fondul forestier, ministrul Mediului a spus că în zonă a rămas Corpul de Control al ministrului pentru a face o analiză amănunţită a exploatărilor din ultima vreme. „Corpul de Control al ministrului va rămâne în zonă pentru a analiza exploatările care au avut loc în ultimii ani, dar și modul cum s-a interpretat și aplicat legislația în domeniu, pentru că vă spun sincer am văzut arbori de 200 – 300 de ani culcați efectiv la pământ pentru simplu fapt că nu figurau ca fiind trecuți în fond forestier. În ceea ce privește Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor am luat decizia de întocmi în cel mai scurt timp documentația necesară și să solicităm Primăriei și Consilului Local al comunei Topana să includă în fondul forestier suprafața de pădure care astăzi nu figurează în fondul forestier și astfel este exploatată arbitrar fără avizul autorităților silvice”, a spus Costel Alexe în urma vizitei pe care a făcut-o în teren.

Ministrul Mediului a adăugat că „din păcate, o parte din Pădurea Topana, asemenea mult altor areale naturale, a fost considerată moșie personală, fiind exploatată abuziv și nesustenabil, iar astăzi avem un impact negativ asupra biodiversității și habitatelor multor specii”. Costel Alexe a ţinut, de asemenea, să mulţumească celui care i-a semnalat problemele existente în pădurea din nordul judeţului. „Îi mulțumesc domnului general Vasile Fulga pentru că a militat constant pentru salvarea acestei frumoase păduri, precum și tuturor avertizorilor publici, oameni de bună credință care îmi semnalează constant cazuri în care natura este masacrată!”, a conchis ministrul Mediului.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți