3.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Consiliul Județean dezbate și aprobă bugetul pentru anul acesta

- Advertisement -

Consilierii județeni sunt chemați vineri, în ședință extraordinară, să dezbată și să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Tot vineri, se regăsesc pe lista de proiecte modalitatea de distribuire a impozitului pe venit și a cotei din taxa pe valoarea adăugată, dar și utilizarea excedentului bugetar al anului anterior.

Aleșii județeni au fost convocați de conducerea Consiliului Județean într-o ședință extraordinară, care are drept aprobarea bugetului și stabilirea modului în care vor fi distribuiți banii instituției, anul acesta. Șase din cele șapte proiecte de pe listă se referă la strategia bugetară pentru 2020, atât în ceea ce privește sumele care revin Consiliului Județean, cât și cotele repartizate primăriilor din județ. În ședința de vineri se discută repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit către primării, repartizarea pe unități administrativ teritoriale a estimărilor pentru 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Consiliul Județean va stabili, de asemenea, alocările bugetare de care primăriile au nevoie pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, dar și sumele pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anii 2021 – 2023.

Buget mult mai mic pentru asistența socială

Pentru anul acesta, Guvernul a alocat Consiliului Județean Olt  o sumă mult mai mică decât în anul precedent. Cele mai mari pierderi vor fi în domeniul asistenței sociale. Instituția a mai primit doar 20% din bugetul de anul trecut, deși cheltuielile vor fi aceleași. Strategia guvernanților dă peste cap toate calculele celor din administrația județeană, care estimaseră încă de la finalul anului trecut o pierdere de aproximativ 50 de milioane de lei. „Din păcate, pierderea este mai mare față de bugetul anului anterior. Sunt aproximativ 61 de milioane de lei pe care Consiliul Județean Olt îi pierde. Cea mai mare sumă e legată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde anul trecut am avut 93 de milioane și din păcate, guvernul ne-a dat doar 16 milioane de lei, adică aproximativ 20% din totalul bugetului de cheltuieli”, a explicat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Pentru că nu îi pot lăsa fără ajutor pe cei aflați în dificultate, reprezentanții Consiliului Județean vor aloca bani din bugetul propriu, astfel încât acest domeniu să nu aibă de suferit.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți