Hoţi din Olt, cercetaţi într-un dosar de autorităţile din Franţa. Procurorii DIICOT au făcut descinderi

16 percheziţii domiciliare au avut loc miercuri în cinci judeţe ale ţării, printre care şi Olt, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor. Procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale, au descins la şapte adrese din municipiile Slatina şi Caracal, dar şi în judeţele Cluj, Arad, Vâlcea și Giurgiu, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autoritățile franceze.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 1 – 18 februarie 2019, grupul infracţional ar fi comis 57 de furturi de componente de locomotive, în dauna companiei feroviare din Franţa, cu un prejudiciu de aproximativ un milion de euro.

„Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone”, spun procurorii DIICOT. La aceste daune, s adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termene relativ lungi. De asemenea, autorităţile române şi franceze fac cercetări și pentru probarea altor furturi din locuințe și societăți comerciale pe teritoriul Franței, precum și spălare a banilor.

În urma percheziţiilor de miercuri, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, trei motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute. Totodată, a fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracțional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare franceze, alți nouă fiind deja arestați în Franța. Încă trei hoţi de componente de la locomotive au fost plasați sub control judiciar, tot pe teritoriul Franței.

Surse din anchetă spun că la descinderile care au avut loc în locuinţe din municipiile Slatina şi Caracal s-au găsit cei 40.000 de lei şi bancnotele contrafăcute, dar şi bijuterii, două persoane fiind conduse la audieri.

La coordonarea acțiunii din România, alături de procurorii DIICOT, a participat și judecătorul de instrucție francez, iar la activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al AP FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de Eurojust, acţiunea fiind efectuată şi cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<