18.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Caracalean implicat în furturile de componente de la locomotive, prins de polițiștii din Olt

- Advertisement -

Un bărbat de 45 de ani, din municipiul Caracal, care are legătură cu furturile de componente de la locomotive ce au avut loc în Franța, în urmă cu un an, a fost prins duminică de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Caracaleanul căutat de autoritățile franceze a fost găsit de polițiștii olteni la domiciliu. După perchezițiile domiciliare care au avut loc miercuri în dosarul privind furturile de componente de la locomotive, pe numele său a fost emis mandat european de arestare.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a dispus reținerea sa pentru 24 de ore, iar luni acesta a ajuns în faţa magistraţilor Curţii de Apel Craiova, care l-au arestat pentru 30 de zile în vederea predării autorităţilor judiciare franceze. Decizia instanţei de judecată este definitivă.

16 descinderi au fost efectuate pe 12 februarie în județele Olt, Cluj, Arad, Vâlcea și Giurgiu, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor. La șapte adrese din municipiile Slatina și Caracal au fost făcute percheziții de procuroii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale, jandarmi din Franța, alte autorități române și franceze, dar și din Europa.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 1 – 18 februarie 2019, grupul infracţional, care are membri și din Olt, ar fi comis 57 de furturi de componente de locomotive, în dauna companiei feroviare din Franţa, cu un prejudiciu de aproximativ un milion de euro. „Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone”, spun procurorii DIICOT. La aceste daune, se adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termene relativ lungi. De asemenea, autorităţile române şi franceze au desfășurat cercetări și pentru probarea altor furturi din locuințe și societăți comerciale pe teritoriul Franței, precum și spălare a banilor.

În urma percheziţiilor de miercuri, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, trei motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute. Totodată, a fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracțional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare franceze, alți nouă fiind deja arestați în Franța. Încă trei hoţi de componente de la locomotive au fost plasați sub control judiciar, tot pe teritoriul Franței.

Surse din anchetă spun că la descinderile care au avut loc în locuinţe din municipiile Slatina şi Caracal s-au găsit cei 40.000 de lei şi bancnotele contrafăcute, dar şi bijuterii, două persoane fiind conduse la audieri.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți