23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Emil Moț a prezentat bugetul care va asigura dezvoltarea Slatinei în următorii ani

- Advertisement -

Sub sloganul „Dezvoltăm împreună Slatina”, primarul Emil Moț a prezentat miercuri bugetul pentru anul 2020. În total, 296 de milioane de lei au la dispoziție autoritățile pentru a continua dezvoltarea orașului. Modernizarea străzilor, amenajarea de parcări noi, investițiile în unitățile de învățământ, reabilitarea blocurilor, dar și asigurarea unor servicii de calitate în domeniul asistenței sociale, sunt prioritățile edilului.

După ce a analizat și a calculat toate resursele financiare disponibile anul acesta, primarul Slatinei a explicat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, bugetul anului 2020.

A fost o prezentare inedită, detaliată, în cadrul căreia au fost făcute publice, în premieră, imagini cu noul parc ce va fi amenajat în locul ştrandului din Progresul, dar și cu parcările îngropate sau modulare din Slatina. Peste 129 de milioane de lei din bugetul total vor fi alocați investițiilor. „Practic, bugetul oraşului nostru este coloana vertebrală a tuturor investiţiilor, a tuturor proiectelor şi a tuturor ideilor pe care le vom implementa în acest an şi în următorii ani. Cu acest proiect de buget, votat şi aprobat astăzi (miercuri n.r.), dezvoltăm împreună Slatina. Sunt mândru că am reuşit să creionăm cel mai ambiţios proiect de buget pentru oraşul nostru, un proiect gândit pe termen scurt, mediu şi lung. Gândit, în primul rând, pentru noi, pentru slătineni”, a declarat primarul Slatinei, Emil Moţ.

Emil Moț a explicat cum vor fi cheltuiți acești bani, pe fiecare domeniu de dezvoltare. Infrastructura rutieră este un sector spre care vor fi alocate sume importante. Pe de o parte, se continuă modernizarea străzilor unde au început lucrări încă de anul trecut, iar pe de altă parte se vor deschide zeci de șantiere noi, explică primarul.

Primăria Slatina a găsit o soluție pentru a suplimenta numărul locurilor de parcare, iar de anul acesta o va pune în practică. Pentru că nu mai există spațiu disponibil pentru a fi amenajate parcări la sol, se va merge pe construcții subterane sau modulare.

Iluminatul stradal va beneficia, de asemenea, de investiții importante, realizate fie din fonduri europene, fie cu bani din bugetul local. Primăria Slatina a semnat un contract de finanțare în valoare de 23 de milioane de lei, iar anul acesta vor începe lucrările care presupun modernizarea și extinderea sistemului de iluminat. În plus, municipalitatea va aloca fonduri pentru extinderea sistemului de iluminat stradal în zona industrială.

Continuarea reabilitării termice a blocurilor este, de asemenea, pe lista de priorități a primarului Emil Moț. Șapte milioane de lei sunt alocați pentru proiectarea și execuția lucrărilor de anul acesta, planul municipalității fiind ca în următorii patru ani să fie anvelopate toate blocurile din oraș.

Investițiile în școlile și grădinițele din Slatina  sunt esențiale pentru primarul Emil Moț. De aceea și sumele bugetate la capitolul „învățământ” pentru acest an sunt consistente. Se construiesc corpuri noi de clădire, se modernizează altele, se vor amenaja terenuri de sport, se vor reabilita săli de sport și locuri de joacă. De asemenea, toate cheltuielile de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ sunt asigurate în totalitate de Primăria Slatina.

Patru proiecte cu finanțare europeană, aflate în derulare, vor revoluționa transportul public din Slatina. Călătorii vor circula doar cu autobuze electrice, dotate cu stații de taxare automată la bord și vor aștepta în stații inteligente. Îmbunătățirea condițiilor de trai, prin investiții care să crească gradul de confort al slătinenilor reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru primarul Emil Moț. Anul acesta se finalizează reabilitarea esplanadei și ar trebui să înceapă lucrările la noul parc, amenajat în locul ștrandului din Progresul. În 2020, vor fi amplasate 37 de containere noi, în 18 zone din Slatina, licitația pentru desemnarea firmei care se va ocupa de amenajarea lor fiind în derulare.

Și slătinenii aflați în dificultate vor primi o mână de ajutor din partea primăriei, bugetul în domeniul asistenței sociale fiind structurat astfel încât să acopere cheltuielile pentru categoriile vulnerabile, dar și pe cele de funcționare a creșelor din oraș. Pentru întreținerea și amenajarea de noi spații verzi, municipalitatea a alocat 5 milioane de lei, iar pentru acțiunile culturale derulate pe parcursul anului, de la Zilele orașului și până la festivaluri, concerte și alte activități de acest gen, suma alocată este de 3,3 milioane lei.

Simona VÂRBAN

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți