Securitatea şi sănătatea în muncă, pe înţelesul elevilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt și Liceul Tehnologic „Alexe Marin” au desfășurat la începutul lunii o serie de acțiuni de informare și conștientizare a elevilor din învăţământul gimnazial, liceal și profesional cu privire la domeniul securităţii în muncă.

Activităţile au făcut parte din Proiectul „AVE – Asta Vreau Eu!”, parte a Programului educațional privind prevenirea în mediul lucrativ și consilierea profesională timpurie a elevilor din ciclul gimnazial, organizat de cele două instituţii oltene.

Astfel, în cadrul proiectului „AVE”, în perioada 4 – 6 februarie s-au desfăsurat o serie de întâlniri între  reprezentanții Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt și Liceul Tehnologic „Alexe Marin”, în calitate de organizatori, și elevii și profesorii din Școala Gimnazială Nr. 1 Slatina, Școala Gimnazială Mărunţei, Școala Gimnazială Strejeştii de Jos şi Școala Gimnazială Coteana. Pe parcursul întâlnirilor, elevii și cadrele didactice au participat la desfășurarea de lecții practice deschise pe teme de utilizare a echipamentului individual de protecție şi vizitare ateliere şcolare, la distribuirea materialelor promoționale (broșuri, afișe) și lansarea invitațiilor de participare la concursurile de creație culturală în școli, precum şi la vizualizarea unor filme tematice de securitate și sănătate în muncă.

Proiectul „AVE”, având ca fondatori Inspecţia Muncii, compania SC Marquardt Schaltsysteme SCS şi Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, se adresează unui grup ţintă format din elevii înscrişi în ciclul gimnazial cu vârsta între 11 şi 15 ani. Derularea proiectului sprijină integrarea educaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în şcolile gimnaziale.

„Implementarea proiectului «AVE» a pornit de la convingerea că nu este prematur să se prezinte elevilor conceptele de bază care, pentru adulți, sunt reunite sub denumirea generică de securitate şi sănătate în muncă. Dacă elevii parcurg un proces de învăţare timpurie despre securitate şi sănătate în muncă, acestea vor deveni o parte integrantă, firească, a modului în care vor reacţiona la contactul cu pericolele, iar această atitudine îi va însoţi pe tot parcursul vieţii profesionale”, au transmis reprezentanţii ITM Olt.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<