10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Chinezii izolaţi la hotel au ajuns în Vâlcea, iar un slătinean întors din Milano a fost găsit la Motru

- Advertisement -

Din cauza unei posibile infestări cu noul coronavirus, specialiștii în sănătate publică au avut zilele trecute în monitorizare şase chinezi pe care reprezentanţii DSP i-au căutat timp de două zile, iar mai apoi i-au izolat în camerele unui hotel din Slatina, unde aceştia au fost găsiţi. Între timp, aceştia au ajuns la Vâlcea, iar acum sunt sub supravegherea specialişti DSP din judeţul vecin. Probleme au fost şi în privinţa unui slătinean care a dat declaraţii false. Fiind în izolare la domiciliu după ce recent venise din Milano, slătineanul a vrut să părăsească din nou ţara, însă autorităţile l-au găsit la Motru şi l-au întors din drum.  

Chinezii au venit din orașul Shanghai și s-au cazat la un hotel din municipiul Slatina. Însă, câteva zile, aceștia au făcut naveta până la Drăgășani, cu un autobuz, fiind angajați ai unei firme cu activitate în localitatea din Vâlcea. Ei au rămas izolați în camerele de hotel, fiind nevoiţi să nu le mai părăsească până pe data de 10 martie. Însă, acest lucru s-a întâmplat mult mai devreme, de vineri, 28 februarie, conducerea hotelului refuzând să le mai ofere în continuare cazare.

Cei şase cetăţeni de naţionalitate chineză s-au decazat şi au părăsit incinta hotelului cu destinaţia sediului firmei angajatoare, au transmis reprezentanţii DSP Olt. „Ne-am alertat luând legătura telefonică cu reprezentanţii firmei  respective şi ni s-a confirmat că le-a asigurat transport privat către un spaţiu de cazare în condiţii de autoizolare pentru restul zilelelor rămase. Am alertat Prefectura Olt care ne-a sprijinit prin comunicarea cu instituţia omologă, asupra evenimentului. DSP Olt a luat legătura cu reprezentanţii DSP Vâlcea pentru asigurarea monitorizării clinice a stării de sănătate până la sfârşitul perioadei de izolare. Sâmbătă am fost informaţi de DSP Vâlcea că sunt asigurate condiţiile de autoizolare şi că starea de sănătate a celor şase chinezi este bună”, spun specialiştii în sănătate publică din judeţ.

Poliţiştii olteni fac acum cercetări în cauză, fiind deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Disfuncţionalităţi au fost şi în privinţa unui slătinean întors în ţară din Milano pe 28 februarie, care a dat declaraţii false. Acesta intrase în izolare la domiciliu, iar sâmbătă a vrut să părăsească din nou ţara. Autorităţile l-au căutat şi găsit la Motru, întorcându-l din drum.   

Potrivit DSP, au fost erori în completarea „chestionarului de evaluare şi localizare pe teritoriul României”. Slătineanul a dat date de identificare, adresă şi număr de telefon false, îngreunând astfel contactarea persoanei de reprezentanţii DSP Olt pentru desfăşurarea procedurii legale de limitarea virusului. Sâmbătă, specialiştii în sănătate publică au constatat că persoana a declarat plecarea din ţară, care este sub limita celor 14 zile de izolare obligatorie. „Consecinţele acestor aspecte se reflectă în acţiunea întreprinsă de DSP Olt, Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în identificarea persoanei care a declarat o adresă falsă şi informaţii nereale în urma convorbirilor telefonice. Am urmărit identificarea adresei corecte a persoanei şi părăsirea adresei. Reprezentanţii instituţiilor specializate l-au depistat în localitatea Motru şi l-au readus la adresa de domiciliu. La revenirea în localitate organele de control şi corpul de Inspecţie Sanitară din cadrul DSP Olt au aplicat  sancţiune, conform HG 857/ 2011. Persoana se află în autoizolare la domiciliu şi nu are alţi contacţi de familie”, transmite DSP.

Între timp, sunt tot mai mulţi olteni care se întorc din Lombardia și Veneto, cele două regiuni din Italia unde în ultima perioadă s-au înregistrat tot mai multe cazuri de infestare cu noul coronavirus. Numărul persoanelor monitorizate de specialiștii DSP Olt, pentru care s-a decis supravegherea în regim de izolare la domiciliu timp de 14 zile, a ajuns vineri la 145.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți