19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Încă 45 de noi cazuri de gripă în Olt

- Advertisement -

Numărul cazurilor de gripă înregistrate în Olt a ajuns la 187, 45 de noi cazuri fiind înregistrate numai în ultima săptămână. În continuare, cei mai afectaţi sunt copiii, însă în perioada 24 februarie – 1 martie a crescut şi numărul îmbolnăvirilor în rândul adulţilor de peste 18 ani.

Specialiştii DSP Olt au anunţat că din cele 45 de cazuri înregistrate săptămâna trecută, 38 au fost la copii şi tineri cu vârsta de până în 18 ani, iar restul de şapte au fost la adulţi de peste 18 ani, cu toţii fiind nevaccinaţi antigripal în acest sezon rece. Formele de boală au fost uşoare, în peste 90% dintre cazuri nefiind necesară internarea şi primind medicaţie la domiciliu cu antivirale. Cele mai multe cazuri din ultima săptămână au fost în rândul femeilor şi în mediul urban.

Statistica direcţiei arată că din cele 45 de cazuri, 23 au fost confirmate de specialiştii laboratorului Institutului Cantacuzino din Bucureşti cu virusul gripal tip B, 19 cu virusul gripal AH3 şi trei cu virusul gripal AH1. Cumulativ, de la începutul sezonul rece 2019 – 2020 au fost înregistrate 187 de cazuri în Olt, 65 fiind confirmate cu AH3, cinci cu AH1 şi 117 cu virusul gripal de tip B.

În continuare, DSP Olt susţine recomandarea că „vaccinarea  este cea mai sigura măsură de profilaxie” care trebuie aplicată cu caracter anual. În acest sezon rece, pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare antigripală, Ministerul Sănătăţii a repartizat Oltului, cu titlu gratuit, 52.760 de doze de vaccin gripal, însă stocul s-a epuizat la începutul lunii martie. În judeţ, s-au imunizat 29.210 de vârstnici de 65 de ani şi peste, 19.889 de persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, 3.061 de medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, 406 de persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, 101 copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani şi 95 de gravide.

Specialiştii în sănătate publică spun că în perioada 24 februarie – 1 martie au fost şi peste 2.500 de olteni diagnosticaţi cu diverse afecţiuni respiratorii. Au fost înregistrate 1.906 cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 41 de internări, şi 672 cazuri de pneumonii, cu 98 de internări.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți