17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Brâncoveni şi Osica de Jos, localităţile din Olt unde se încură caii de Sân’ Toader

- Advertisement -

Obiceiul străvechi al încuratul cailor de Sân’ Toader încă este păstrat în comunele Brâncoveni şi Osica de Jos, iar aici sâmbătă sunt organizate două evenimente de excepţie la care sunt aşteptaţi crescătorii şi iubitorii de cai din Olt, dar şi din localităţile judeţelor învecinate. Dacă la Brâncoveni vorbim de o ediţie aniversară, a zecea, la Osica de Jos concursul hipic „Caii lui Sân’ Toader” a ajuns la a şaptea ediţie.

Stadionul din satul Mărgheni este locaţia de desfăşurare a tradiţionalului eveniment „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni, care este organizat sâmbătă, cu începere de la ora 10:00, de Primăria şi Consiliul Local, prin Centrul Cultural Brâncoveni.

La cea de-a zecea ediţie a sărbătorii maraton dedicată calului şi-au anunţat deja prezenţa mulţi iubitori de cai din judeţ, dar şi crescători de cai din ţară, anunţă organizatorii. „Toţi participanţii vor avea parte un adevărat spectacol de echitație, acompaniat de muzică populară oltenească şi de multă voie bună. În cadrul spectacolului extraordinar susţinut de Ansamblul Profesionist «Doina Oltului» al Consiliului Judeţean Olt vor performa pe scenă 17 solişti de muzică populară: Maria Ghinea, Vasilica Dinu, Gabriel Zăvoianu, Neta Soare, Victoriţa Cică, Ileana Lăceanu, Cătălin Bărbulescu, Sorina Dinu, Florica Chircă, Carmen Budulan, Dorina Mete, Daniel Roşoga, Marinela Dobriţoiu, Ştefania Strejescu, Ştefan Constantin, Mădălina Drăgan şi Marian Toma. Tot pe scenă vom fi încântaţi de dansurile populare tradiţionale ale dansatorilor profesionişti de la «Doina Oltului» şi ale dansatorilor de la Ansamblul Folcloric «Mugurașii Brâncovenilor» din localitate”, a spus Ion Cheroiu, primarul comuneui Brâncoveni.

Oficial, startul sărbătorii va fi dat la ora 11:00, pentru ca la ora 11:30 să se desfăşoare parada cailor prin satul Ociogi, iar o oră mai târziu să aibă loc o demonstrație de echitație. Concursurile de tracţiune cai la buştea şi frumuseţe cai sunt programate de la ora 13:00, pentru ca în jurul orei 14:45 să aibă loc premierea câştigătorilor. De la 15:00 încep spectacolele de muzică, joc şi voie bună, acestea fiind susţinute până în jur de ora 19:00 de Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor” şi Ansamblul „Doina Oltului”.

Un eveniment de anvergură asemănător se va desfăşura sâmbătă şi în comuna Osica de Jos. Aici, tradiţionalul concurs „Caii lui Sân’ Toader” a ajuns la ediţia a şaptea şi este organizat de Primăria şi Consiliul Local. Primarul Marian Pistol a anunţat premii substanţiale pentru participanţii din localitate, dar şi din alte zone, care ocupă primele trei locuri din clasament. Punctul de pornire ca de fiecare dată este dispensarul comunal din zona Goran, de aici la ora 10:00 plecându-se într-o frumoasă paradă a cailor, pentru ca mai apoi să aibă loc concursul pe secţiunile viteză, tracţiune şi frumuseţe. Premiile pentru concurenţii din Osica de Jos sunt distribuite astfel: 1.000 de lei – locul I, 800 de lei – locul II şi 500 de lei – locul III, iar pentru cei din afara comunei acestea sunt de 800 de lei – locul I, 500 de lei – locul II şi 300 de lei – locul III. Evenimentul va fi încununat şi cu o horă câmpenească, în cadrul căreia Ansamblul Folcloric „Hora Florilor” din localitate va susţine un frumos spectacol.

Cătălin FIRCOIU   

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți