7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii șpăgari, lăsați în libertate. Magistrații Curții de Apel Craiova i-au plasat sub control judiciar

- Advertisement -

Cei patru polițiști de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Olt care au fost prinși luând 400 de lei mită de la un șofer prins cu viteză pe DN 65 – E 574, la Saru, pentru a nu fi amendat, au fost puși în libertate de magistrații Curții de Apel Craiova, decizia instanței de judecată fiind definitivă. Marți, Octavian Șerban Enculeasa, Adrian Elvis Găneșanu, Mircea Mihăiță Coman și Mircea Pană au fost eliberați din Arestul Poliției Olt, însă judecătorii craioveni au decis plasarea lor sub control judiciar pentru 60 de zile.

Polițiștii rutieri șpăgari au contestat măsura arestării preventive pentru 30 de zile pe care au luat-o săptămâna trecută magistrații Tribunalului Olt, în urma căreia aceștia au fost încarcerați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției Olt, Curtea de Apel Craiova pronunțându-se asupra contestației formulate marți.

Instanța a admis contestațiile și a înlocuit măsura arestării preventive luate față de inculpații Octavian Enculeasa, Adrian Găneșanu, Mircea Coman și Mircea Pană cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Pe durata controlului judiciar, oamenii legii trebuie să respecte mai multe obligații, printre care cea de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta, respectiv poliţie rutieră cu atribuţii de control şi constatarea contravenţiilor şi infracţiunilor. „Dispune punerea în libertate a inculpaţilor Enculeasa Şerban Octavian, Coman Mircea Mihăiţă, Găneşanu Elvis Adrian şi Pană Mircea, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. (…) Definitivă”, se arată în sentința magistraților Curții de Apel Craiova.

Ținând cont că nu își mai pot exercita activitatea în perioada următoare, polițiștii rutieri urmează a fi puşi la dispoziţia conducerii IPJ Olt, care va decide în cadrul căror servicii aceștia ar urma să lucreze.

În urmă cu o săptămână, cei patru agenţi de poliţie acționau cu autospeciala de poliție Dacia Logan, neinscripționată cu însemnele MAI, pe DN 65 – E 574, în zona Pădurea Saru, și au oprit în trafic un autoturism Opel, condus de un bărbat care circula cu viteză peste limita legal admisă, pentru care se impunea amendarea acestuia. Însă, polițiștii Enculeasa, Găneșanu, Coman și Pană, efectuând un act contrar acestor îndatoriri, au primit suma de 400 lei, pentru a nu mai fi întocmit proces-verbal de sancţionare contravenţională, ceea ce s-a şi întâmplat, conducătorul auto nemaifiind sancţionat pentru abaterea la regimul rutier.

„Agenții de poliție au fost surprinşi în flagrant delict având asupra lor patru bancnote a câte 100 de lei fiecare, bani care corespund întocmai cu seriile a patru bancnote aflate în cuprinsul procesului verbal de notare a seriilor bancnotelor ce compun suma de 1.200 lei, întocmit cu ocazia efectuării procedurii flagrantului şi care au fost puşi la dispoziţia  investigatorilor sub acoperire autorizaţi în cauză”, au precizat procurorii olteni.

Poliţistul Octavian Enculeasa este acuzat de anchetatorii Parchetului Olt că a mai luat 300 de lei mită de la un şofer prins pe Drumul Național 64, Drăgăşani – Caracal, cu viteză peste limita legală. La sfârșitul lunii noiembrie 2019, agentul de poliţie i-a întocmit un proces verbal în care a consemnat fapte mai puţin grave decât cele întâmplate în realitate, precum şi alte aspecte faptice pe care nu le-a constatat şi nici nu le-a verificat, pentru a nu-i fi suspendat conducătorului auto dreptul de a conduce pe drumurile publice.

Ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Olt din cadrul Direcției Generale Anticorupție au fost cei care s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciuni de corupţie la adresa unor poliţişti de la Serviciul Rutier al Poliţiei Olt, iar marţi dimineața, coordonaţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care instrumenta dosarul din luna aprilie 2019, şi cu sprijinul Serviciului Operaţiuni al Structurii Centrale a DGA, au organizat acţiunea din Pădurea Saru.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți