23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Măsura autoizolării, nerespectată de nouă olteni. Au fost plasați în carantină, sub pază

- Advertisement -

A intrat în vigoare noua ordonanță militară, cea cu numărul 4, care presupune măsuri mult mai stricte care trebuie respectate de cetățeni. Una dintre ele este aceea că persoanele care nu respectă măsura izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi amendate și obligate să intre în carantină instituționalizată 14 zile, suportând toate cheltuielile efectuate pentru carantinare. Până să intre în vigoare această ordonanță am avut nouă olteni care nu au respectat autoizolarea, aceștia fiind amendați cu peste 20.000 de lei.

Toți cei nouă olteni care nu au stat în izolare la domiciliu, au fost automat plasați în carantină instituționalizată pentru 14 zile, sub pază.

Prin punerea în aplicare a Ordonanței Militare 4, persoanele care părăsesc acum locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi și ele sancționate contravențional și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate pentru carantinare.

Ce măsuri mai prevede noua ordonanță militară

O altă măsură adoptată, prin noua ordonanță militară, se referă la obligația operatorilor economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțele militare, în perioada stării de urgență să își organizeze programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11:00 – 13:00, cu limitarea, în acest interval, a accesului persoanelor din alte categorii de vârstă.

Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței sau gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea probemelor de natură medicală, precum tratamente oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloace proprii de deplasare sau ale familiei și susținătorilor sau, după caz, mijloace de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării aceste persoane vor prezenta o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Totodată, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 ani în afara locuinței sau gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20:00 – 21:00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie și domestice doar în proximitatea locuinței sau gospodăriei. Declarația pentru acest interval nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

Începând de marți, 31 martie, autoritățile administrației publice locale din județul Olt vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți