1.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Floriile și Paștele, sărbătorite într-un mod aparte de slujitorii bisericești și enoriași

- Advertisement -

Suntem în plină pandemie de Coronavirus, iar în acest an slujbele de Florii, cele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști vor fi sărbătorite într-un mod mai aparte. Autoritățile de la Centru au decis să închidă inslusiv bisericile, motiv pentru care doar slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mereni, vor lua parte la slujbele care vor avea loc în lăcașurile de cult. Voluntarii, care vor purta echipamente de protecție, sunt cei care vor aduce ramurile de salcie acasă de Florii, precum și paștele care va fi primit de enoriași din locurile special amenajate lângă biserici sau de la voluntari. În județul Olt, potrivit Episcopiei Slatinei și Romanaților sunt 369 de astfel de voluntari, 11 dintre aceștia fiind doar în municipiul Slatina.    

Episcopia Slatinei și Romanaților anunță că ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică în Sâmbăta lui Lazăr, după Vecernie, sau în Duminica Floriilor și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

Spovedania și împărtășania se pot face la domiciliu. „Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate”, transmite Episcopia. Sursa citată mai arată că pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare, și anume mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat.

„Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, «Paştile» vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie”, spun reprezentanții bisericii din Olt.

Sfânta Lumină va fi adusă și anul acesta de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate lăcașurile de cult unde se săvârșește slujba Învierii Domnului, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal «Hristos a înviat!» și răspunsul «Adevărat a înviat!», fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, mai spun reprezentanții Episcopiei Slatinei și Romanaților.

În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti, cum ar fi ouă, cozonac, dulciuri și alte produse tradiționale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți