Floriile și Paștele, sărbătorite într-un mod aparte de slujitorii bisericești și enoriași

Suntem în plină pandemie de Coronavirus, iar în acest an slujbele de Florii, cele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști vor fi sărbătorite într-un mod mai aparte. Autoritățile de la Centru au decis să închidă inslusiv bisericile, motiv pentru care doar slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mereni, vor lua parte la slujbele care vor avea loc în lăcașurile de cult. Voluntarii, care vor purta echipamente de protecție, sunt cei care vor aduce ramurile de salcie acasă de Florii, precum și paștele care va fi primit de enoriași din locurile special amenajate lângă biserici sau de la voluntari. În județul Olt, potrivit Episcopiei Slatinei și Romanaților sunt 369 de astfel de voluntari, 11 dintre aceștia fiind doar în municipiul Slatina.    

Episcopia Slatinei și Romanaților anunță că ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică în Sâmbăta lui Lazăr, după Vecernie, sau în Duminica Floriilor și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

Spovedania și împărtășania se pot face la domiciliu. „Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate”, transmite Episcopia. Sursa citată mai arată că pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare, și anume mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat.

„Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, «Paştile» vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie”, spun reprezentanții bisericii din Olt.

Sfânta Lumină va fi adusă și anul acesta de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate lăcașurile de cult unde se săvârșește slujba Învierii Domnului, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal «Hristos a înviat!» și răspunsul «Adevărat a înviat!», fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, mai spun reprezentanții Episcopiei Slatinei și Romanaților.

În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti, cum ar fi ouă, cozonac, dulciuri și alte produse tradiționale.

3 comentarii la „Floriile și Paștele, sărbătorite într-un mod aparte de slujitorii bisericești și enoriași

 • Toti acesti antihristi si diversionisti ,atei, ,,arafati,,masoni si liber cugetatorii ascunsi dupa tot felul de functii,legi ,texte si pretexte,care au lovit si lovesc in Biserica lui Iisus Hristos,trebuie sa stie ca ,,pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui
  „La două feluri de oameni le-a zis Dumnezeu „nebuni”: la cei ce „zic că nu este Dumnezeu”, şi bogaţilor, cărora stomacul le este tot „dumnezeul” lor. În aceia este una şi aceeaşi cugetare greşită: tăgăduirea oricărui rost sau destin al omului şi al lumii, mai presus de lumea aceasta şi de stomacul ei. A tăgădui o conducere supremă a cerului şi a pământului e totuna cu a propovădui domnia întâmplării, a haosului sau a anarhiei universale”, afirma Arsenie Boca

  .,,Caci zice Sfantul Apostol Pavel: Ce vom zice deci la acestea? Dacă Dumnezeu e pentru noi, cine este împotriva noastră? El, Care pe Însuşi Fiul Său nu L-a cruţat, ci L-a dat morţii, pentru noi toţi, cum nu ne va da, oare, toate împreună cu El? Cine va ridica pâră împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel ce îndreptează; Cine este Cel ce osândeşte? Hristos, Cel ce a murit, şi mai ales Cel ce a înviat, Care şi este de-a dreapta lui Dumnezeu, Care mijloceşte pentru noi!
  Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?
  Precum este scris: „Pentru Tine suntem omorâţi toată ziua, socotiţi am fost ca nişte oi de junghiere”.
  Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit.
  Căci sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile,
  Nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.

  Răspunde
 • “… slujitorii bisericești…” Cum puteți sa fiti atât de necunoscători ai limbii romane? Chiar în asemenea hal de necunoaștere va aflați? Lăsați scrisul și apucați-va de orice altceva ce nu implica așa ceva. Va faceți de ras permanent. Ca va faceți de ras nu ar fi o așa mare problema. Nu faceți cinste profesiei de jurnalist.
  Care ar fi forma corecta? Răspuns (preventiv): slujitorii bisericii/bisericilor.

  Răspunde
  • „Întrucât slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni, (…)” – preluare de pe site-ul Episcopiei Slatinei și Romanaților!!!

   Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<