Racla cu moaștele mai multor sfinți, în procesiune prin județ

Procesiune în zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, în Olt. De Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, cum este cunoscută în popor sărbătoarea din ultima duminică de dinaintea Învierii Domnului – Sfintele Paști, racla cu moaștele a aproximativ 20 de sfinți a fost transportată prin județ într-un autovehicul frumos decorat cu flori, drapelul României, o icoană de mari dimensiuni cu Mântuitorul Iisus Hristos și alte obiecte bisericești. Înaintea sa a mers un alt autoturism, pe care era o boxă din care se auzeau cântări pastorale.

Procesiunea a fost organizată de Episcopia Slatinei și Romanaților, iar racla cu moaștele sfinților a trecut prin zeci de localități din județ, unirea punctelor cardinale ale acestora luând forma unei cruci. „În după-amiaza zilei de Florii, Preasfinția Sa Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, a realizat o procesiune cu Sfintele Moaște în județul Olt, pentru izbăvirea locuitorilor de epidemia cu Coronavirus. Preasfinția Sa a străbătut eparhia de la nord la sud și de la est la vest, însemnând teritoriul episcopiei cu semnul sfânt al unei uriașe Cruci virtuale, ocrotitoare în aceste zile de grea încercare”, se arată într-un comunicat remis de Episcopie.

Astfel, sfinții ale căror părticele sacre au fost purtate în procesiune: Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu (ocrotitorul eparhiei), Sfântul Mucenic Haralambie, Cuviosul Paisie de la Neamţ, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Cuviosul Serafim de Sarov, Sfânta Muceniţă Ecaterina, Sfânta Muceniţă Tecla, Cuviosul Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Andronic de la Lavra Pecerska, Sfântul Ieronim, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion din Dobrogea, Sfântul Mucenic Sebastian, Sfântul Teodosie cel Mare, Sfântul Mucenic Vlasie din Sklavaina, Cuviosul Grigorie Decapolitul de la Bistriţa, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul și Cuviosul Irodion de la Lainici au fost invocați în rugăciune pe tot parcursul traseului, pentru izbăvirea de molimă a tuturor clericilor și credincioșilor din eparhie.

Sfintele moaște au fost expuse la Catedrala Episcopală din municipiul Slatina, fiind aduse de la mănăstiri din țară, dar și de peste hotare. Scopul evenimentului religios a fost acela de rugăciune a marilor fețe bisericești din Olt pentru sănătatea și binele locuitorilor județului în această perioadă când în țara noastră sunt înregistrate mii de cazuri de infecții umane cu virusul COVID-19. „Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfinților Săi, să ne primească ruga și să Se milostivească de noi, păcătoșii!”, au conchis reprezentanții Episcopiei Slatinei și Romanaților.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<