20.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

S-au efectuat primele teste pentru depistarea COVID-19 la Laboratorul de Genetică Moleculară al DSVSA Olt

- Advertisement -

Laboratorul de Genetică Moleculară de la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Olt a fost pus în funcțiune, zilele acestea fiind deja prelevate primele probe pentru depistarea noului Coronavirus. În total, s-u efectuat 17 astfel de teste, 14 dintre ele fiind ale agenților de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt care, în ultima perioadă, au participat la acțiunile desfășurate pe linia verificării respectării ordonanțelor militare împreună cu jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Frații Buzești” din Craiova, pozitivați cu virusul COVID-19. Rezultatul probelor prelevate au fost negativ.

Ca să fie siguri că rezultatele testelor pentru Coronavirus sunt veridice, au fost trimise contraprobe și la laboratorul de genetică Moleculară al Institutului Național de Boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, iar specialiștii de aici au confirmat rezultatele autorităților din Olt.      

„În perioada 30 aprilie – 2 mai, laboratorul a prelevat 17 probe din teritoriu, pentru determinarea infecției COVID-19. Conform «Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată în data de 28 aprilie», fiind vorba de un laborator cu experiență limitată, am colaborat cu un laborator cu experiență în confirmarea rezultatelor (Laboratorul de Genetică Moleculară al Institutului «Matei Balș» București). Am trimis contraprobele cu rezultate identice celor obținute în laboratorul județean. Activitatea laboratorului este în continuitate, fără a mai fi necesară reconfirmarea rezultatului de un alt laborator cu experiență, începând cu data de 4 mai. S-a stabilit un program de lucru care vizează programul de primire probe, cât și programul de lucru efectiv. S-au finalizat procedurile de lucru”, se arată într-un comunicat remis de DSP Olt.

În prezent, autoritățile din Olt sunt în etapa de înregistrare al laboratorului de la DSVSA, la nivelul Ministerului Sănătatății – Institutul Național de Sănătate Publică, pentru a fi inclus în lista centrelor care efectuează testare pentru virusul SARS-CoV-2.

În baza protocolului de colaborare încheiat intre DSVSA și DSP Olt, din data de 3 aprilie, Laboratorul de genetică Moleculară din cadrul Direcției Veterinare va efectua determinarea infecției cu noul Coronavirus, prin metoda RT- PCR, pe toată perioada de menținere a stării de urgență de sănătate publică. DSVSA pune la dispoziție infrastructura, spații, dotări cu aparatură, doi medici specialități de laborator și un asistent de laborator, iar DSP se angajează să asigure mediile de cultură, reactivi, materiale sanitare, echipamente de protecție, biocidele, cât și patru reprezentanți – un medic, un biolog și doi asistenți de laborator. Aceștia au participat la un curs de instruire în tehnica RT-PCR, facilitat de Prefectura Olt, care s-a desfășurat la Laboratorul de Genetică Moleculară de la „Matei Balș” din Capitală.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți