2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

S-au stins 67 de focare de pestă porcină, în zona de sud a județului Olt

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt anunță că de două luni, în județ nu au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei, din exploataţiile comerciale şi nici la porcii mistreţi, iar săptămâna trecută au fost stinse 67 de focare active de pestă din zona de sud a Oltului.

Potrivit unui comunict remis de DSVSA, în această săptămână se derulează acţiuni de prelevare de probe de sânge şi examinări clinice ale porcilor din gospodăriile populaţiei aflate în zonele de restricţie, în vederea stingerii ultimului focar activ confirmat în luna martie la porci domestici dintr-o exploataţie nonprofesională situată în comuna Sopârlița.

Însă, rămân active focarele confirmate la porcii mistreţi de pe fondurile cinegetice FV 43 Frunzaru, FV 53 Orlea, FV 40 Dăneasa, confirmate în cursul anului 2019, şi FV 3 Spineni, FV 15 Cîrlogani, FV 20 Izvoru, confirmate anul acesta.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia”, se precizează în comunicat.

Sursa citată mai arată că în continuare este interzisdă comercializare, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului perstei porcine africane. Totodată, se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți