10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Agenți de poliție de la Rutieră, trimiși în judecată pentru luare de mită

- Advertisement -

Octavian Șerban Enculeasa, Adrian Elvis Găneșanu, Mircea Mihăiță Coman și Mircea Pană, cei patru agenți de poliție din cadrul Serviciului Rutier al Poliției Olt, cercetați în stare de libertate, sub control judiciar, pentru luare de mită, au fost trimiși în judecată.

Oamenii legii au fost trimiși în judecată la aproape două luni după fapta pe care au comis-o pe Drumul Național 65 – European 574, în zona Pădurii Saru, anunță ofițerii anticorupție.   

„Ca urmare a activităților de procedură penală desfășurate de ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, la delegarea și sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, la data de 6 mai 2020, procurorul de caz a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, sub control judiciar, a patru agenți de poliție, toți din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual și uz de fals – pentru unul dintre polițiști și câte o infracțiune de luare de mită pentru ceilalți trei agenți de poliție”, se arată într-un comunicat remis de DGA.

Polițistul Enculeasa este acuzat de infracțiunea de luare de mită în formă continuată, în timp ce agenții de poliție Găneșanu, Coman și Pană sunt cercetați pentru luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, pe 19 martie 2019, la Serviciul Anticorupție Olt a fost înregistrată sesizare din oficiu cu privire la faptul că doi dintre cei patru agenți de poliție pretind și primesc sume de bani de la conducătorii auto depistați în trafic pe raza județului Olt, cu abateri de la normele rutiere, în scopul nesancționării acestora. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. „În baza ordonanțelor de delegare lucrătorii de poliție judiciară din cadrul SJA Olt împreună cu cei din cadrul Direcției Anchete, au desfășurat o serie de activități de procedură penală care au condus la organizarea și prinderea în flagrant, la data de 10 martie 2020, a celor patru inculpați, în timp ce primeau 400 lei cu titlul de mită de la un conducător auto pentru a nu fi sancționat. Cu prilejul prinderii în flagrant, asupra polițiștilor au fost găsite mai multe sume de bani însumând 2.770 lei, 1.090 euro și 90 de lire sterline, sume ridicate în vederea continuării cercetărilor”, se mai arată în comunicat.

Din cercetările ofițerilor anticorupție, s-a mai stabilit că, în noiembrie a anului trecut, unul dintre agenții de poliție (Octavian Enculeasa n.r.) a mai primit și suma de 300 lei, oferită cu titlu de mită, de la un alt conducător auto, căruia i-a consemnat în procesul verbal de constatare a contravenției o situație nereală, care să-i permită sancționarea mai blândă, document înaintat pentru a fi implementat în baza de date şi a trimiterii în debit a sancţiunii contravenţionale.

Prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt din data de 11 martie 2020, s-a dispus reținerea celor patru inculpați pe o perioada de 24 ore, iar Tribunalul Olt a dispus arestarea preventivă a inculpaților pe o perioada de 30 de zile. O săptămână mai târziu, pe 17 martie, Curtea de Apel Craiova a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

La sfârșitul lunii aprilie, anchetatorii au pus sechestru și pe sumele de bani găsite asupra polițiștilor în ziua organizării flagrantului, dar și poprire pe salariu în cazul a trei dintre ei – Enculeasa, Găneșanu și Coman, și pe venitul realizat din pensia de serviciu în privința celuilalt – Pană. „La data de 24 aprilie 2020, s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani menționate anterior și poprire pe sumele de bani din venitul salarial a trei dintre inculpați, precum şi pe venitul realizat din pensia de serviciu a unuia dintre inculpați care s-a retras din activitate pe parcursul cercetării penale, în vederea confiscării speciale și a garantării executării cheltuielilor judiciare, măsură dusă la îndeplinire de către efectivele SJA Olt”, se mai arată în comunicat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți