11.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Se reia activitatea de judecată la Tribunalul Olt. În continuare trebuie respectate mai multe măsuri

- Advertisement -

Încetează starea de urgență instituită în România timp de două luni, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, iar de vineri, 15 mai, sunt instituite măsuri de relazare graduală în țară. Ca urmare a acestei decizii luate la nivel central, colegiul de conducere al Tribunalului Olt a impus mai multe măsuri de care trebuie să se țină cont odată cu reluarea activității de judecată.  

Reprezentanții Tribunalului Olt spun că în perioada următoare trebuie respectate măsurile privind accesul în Palatul de Justiție și în sălile de judecată, la arhivă și registratură, activitatea de judecată, precum și cele privind relația cu publicul

Cum se face accesul în Tribunal, săli de judecată și alte birouri ale instanței

Este interzis accesul în incinta instanţei a persoanelor care prezintă simptomatologia infectării cu virusul SARS-CoV-2. În incinta Palatului de Justiţie este permis doar accesul părţilor şi al participanţilor la procedurile judiciare (fără însoţitori, aparţinători – prezenţa acestora fiind permisă numai în situaţii excepţionale şi limitându-se la o singură persoană) cu cel mult 15 de minute înainte de ora stabilită pentru şedinţă. Prin excepţie, accesul avocaţilor, consilierilor juridici, practicienilor în insolvenţă, experţilor şi interpreţilor este permis pe baza legitimaţiei/împuternicirii, cu maxim 20 minute înainte de intervalul orar alocat cauzei respective.

„În sediul instanţei, purtarea măştii de protecţie facială este obligatorie, atât în interiorul, cât şi în afara sălilor de judecată. Accesul tuturor participanţilor la procedurile judiciare se va efectua exclusiv pe intrarea principală pe poarta de acces nr.1, iar ieşirea se va efectua pe poarta de acces nr.2 (situată la demisolul instanţei, lângă Biroul Arhivă), conform marcajelor; pentru accesul la Biroul Local de Expertize Judiciare se va folosi poarta secundară de acces nr.3. În Sala Paşilor Pierduţi şi în sălile de şedinţă se va păstra distanţa obligatorie de 1,5 – 2 metri, fiind aplicate marcaje şi afişe, repoziţionându-se mobilierul. Se recomandă apărătorilor aleşi sau din oficiu să procedeze la comunicarea reciprocă a înscrisurilor, în format electronic anterior termenului de judecată. Se recomandă părţilor şi apărătorilor consultarea dosarelor în format electronic prin utilizarea parolei de acces comunicată prin citaţie, prin intermediul aplicaţiei Infodosar. După terminarea şedinţei de judecată sau după rezolvarea solicitărilor în cadrul compartimentelor instanţei deschise publicului, se va părăsi de îndată sediul instanţei”, se arată într-un comunicat remis de Tribunalul Olt.

Activitatea de judecată

Pentru a se evita aglomerarea sălilor de judecată, completurile de judecată vor dispune măsurile necesare pentru accesul etapizat al părţilor şi avocaţilor, în funcţie de numărul şi particularităţile cauzelor din şedinţă, cu respectarea dispoziţiilor legale privind publicitatea. Completurile de judecată vor stabili pentru fiecare cauză o anumită oră de înfăţişare (interval orar), părţile urmând să fie citate în acest sens şi informate cu privire la posibilitatea judecării în lipsă, a formulării de concluzii scrise iar în cazul în care se vor prezenta în instanţă să respecte măsurile de protecţie stabilite prin dispoziţiile legale.

Potrivit instanței, completurile de judecată vor lua măsuri pentru limitarea numărului de persoane în sala de judecată, conform marcajelor şi vor stabili intervale orare pentru strigarea cauzelor, pe loturi de dosare, justiţiabilii urmând a fi citaţi cu menţionarea pe: citaţie a orei care deschide intervalul. Lista întocmită de grefier cu menţionarea orei urmând a fi afişată pe portalul instanţei dar şi în exteriorul instanţei, pe uşa de acces pentru public. în citaţie menţionându-se în mod expres că accesul părţii nu se va putea face în sala de şedinţă mai devreme cu 15 minute de ora stabilită.

„La uşa fiecărei săli de şedinţă sunt montate difuzoare prin care participanţii vor fi înştiinţaţi să intre în sala de judecată. Se recomandă părţilor şi participanţilor la procese, dar şi altor cetăţeni care apelează la serviciul public al justiţiei, să transmită corespondenţa prin mijloace electronice de comunicare prevăzute de lege (fax, e-mail) şi să indice în cererile pe care le formulează o adresă de corespondenţă electronică sau un număr de fax, număr de telefon, la care să primească acte de procedură sau alte comunicări”, transmit reprezentanții Palatului de Justiție.

Relaţia cu publicul doar în anumite intervale orare

De vineri, 15 mai, programul de lucru cu publicul la Biroul Registratură va fi în intervalul orar 09:00 – 12:00, iar programul de lucru al Biroului Arhivă va fi între orele 09:00 – 13:00, de luni până joi, şi 08:00 – 12:00, vineri, prelungindu-se zilnic cu o oră, în scopul asigurării consultării dosarelor, exclusiv de avocaţi, consilieri juridici, practicieni în insolvenţă, experţi şi interpreţi.

Consultarea dosarelor, obţinerea de relaţii, precum şi orice alte solicitări ce se înscriu în sfera activităţii cu publicul desfăşurate de Biroul Arhivă se vor putea efectua şi în baza unei programări telefonice anterioare, cu cel puţin două zile înainte. Programarea se va face la numărul de telefon 0249.436.193 – Birou Arhivă. Pentru asigurarea fluidizării activităţii la acest compartiment, se recomandă folosirea în general, a telefoanelor mobile, a tabletelor sau a altor mijloace proprii justiţiabililor, reprezentanţilor, avocaţilor, experţilor pentru efectuarea de fotocopii şi limitarea timpului alocat studiului dosarului. „Cererile adresate instanţei pentru eliberarea certificatelor, a copiilor de pe înscrisuri şi pentru restituirea înscrisurilor originale se vor depune, în principal, prin mijloace de comunicare electronică, sau prin poştă, în condiţii care să asigure verificarea identităţii solicitantului, iar înscrisurile eliberate se vor transmite în principal, prin poştă, la o dată ulterioară care nu va depăşi 3 zile sau dacă persoana care a formulat cererea solicită aceasta, prin poştă electronică. Eliberarea înscrisurilor direct solicitantului se va realiza numai în intervalul orar 12:30 – 13:00 , eventual pe baza unei programări efectuate anterior, la Biroul Arhivă, la acelaşi număr de telefon”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, Tribunalul Olt anunță că la Biroul de Informare şi Relaţii Publice activitatea continuă să se desfăşoare prin mijloace electronice sau telefonic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți