Slatina și Caracal nu sunt considerate zone metropolitane. Este nevoie de declarație dacă circulăm în localitățile învecinate

Ca urmare a intrării României în stare de alertă, începând de vineri, 15 mai, locuitorii țării au primit răspunsuri de la Grupul de Comunicare Strategică referitoare la anumite întrebări pe care aceștia le-ar fi putut avea referitor la ceea ce pot face în această perioadă. Una dintre ele a făcut referire și la ceea ce înseamnă zona metropolitană în interiorul căreia cetățenilor nu le trebuie declarația pe propria răspundere pentru a se deplasa. În țară sunt 22 de astfel de zone metropolitane, potrivit presei centrale, însă cele mai importante localități din Olt, respectiv municipiul Slatina, reședința județului, și municipiul Caracal nu se află printre acestea.

Așadar, locuitorii din Slatina și Caracal care vor să se deplaseze în afara celor două municipii au nevoie de declarația pe propria răspundere, noul model fiind emis după ce România a intrat în starea de alertă.

„Nu avem în județul Olt zonă metropolitană declarată conform prevederilor legale în vigoare. Ca atare, orice persoană care dorește sau călătorește din sau spre Slatina sau Caracal, care sunt cele două municipii de rang II care ar fi putut avea o astfel de zonă trebuie să completeze acea declarație, adică trebuie să efectueze deplasarea în scopul prevăzut de punctul 17, alineatul 3, din anexa Hotărârii 24 din 14 mai 2020, adică trebuie să dovedească scopul deplasării printr-o declarație. Slatina și Caracal pot fi zone metropolitane, dar administrațiile publice locale ale celor două municipii și ale localităților învecinate trebuie să facă un parteneriat prin care să se stabilească că acel teritoriu constituie zonă metropolitană a unuia dintre cele două orașe și tot ce decurge din prevederile legale. La ora actuală nu există un astfel de partenriat cum se întâmplă cu alte orașe din țară”, a spus prefectul de Olt Florin Homorean.   

Așadar, locuitorii din Slatina și Caracal care nu au declarații pe propria răspundere și vor să se deplaseze în comunele învecinate riscă amenzi drastice, acestea fiind cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat sâmbătă că „sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform articolului 11 din Legea 351 din 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov”.

Iar potrivit Legii 351 din 2001, zona metropolitană „cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 kilometri, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

2 comentarii la „Slatina și Caracal nu sunt considerate zone metropolitane. Este nevoie de declarație dacă circulăm în localitățile învecinate

  • O inepție totală!
    Pentru simplul fapt că nu s-au semnat niște protocoale, dacă ieși din Slatina pentru a merge la Slatioara, la 5 km distanță, îți trebuie declarație. ?

    Răspunde
  • Legea e făcută pentu a fi respectata de cei săraci, nu de cei bogați.
    Pentru ei au tot felul de portițe, Cum e și cu aceste declarații , s-au făcut zone metropolitane ca sa circule liberi la afacerile care le au. E greu sa cumpere și sa fie completata o declarație. Lasă să o scrie omul de rand ca are timp și mai ales frica, pentru ca dacă i se da o amenda îl lasă sărac pe viață.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<