10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Fosta tabără şcolară din Vitomireşti, distrusă în urma unui incendiu devastator

- Advertisement -

O clădire care odinioară era plină de elevi care se puteau bucura de aer liber într-o zonă frumoasă a satului Trepteni, comuna Vitomireşti, a fost distrusă de un incendiu puternic. Vorbim de unul dintre imobilele dezafectate ale fostei tabere şcolare din localitatea de nord a judeţului Olt, al cărui etaj, construit din lemn, a fost cuprins, luni seara, de flăcări.

Pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au intervenit în satul Trepteni, comuna Vitomireşti, pentru stingerea incendiului de la clădirea dezafectată, folosită cu ani în urmă ca tabără școlară.

„Până la stingerea incendiului, a ars suprastructura din lemn a clădirii cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătraţi. După aproape două ore de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins”, se arată într-un comunicat remis de ISU.

Cercetările preliminare efectuate de pompieri, la fața locului, arată că incendiul s-ar fi declanșat în urma folosirii focului în interiorul imobilului, fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Autorităţile locale au încercat să o preia în administrare

Fosta tabără şcolară din Vitomireşti nu mai este folosită de acum 30 de ani, iar cu timpul s-a degradat şi s-a transformat într-o ruină. Din anul 2000 este în conservare, iar câţiva ani la rând mai era o persoană care se ocupa de ea, însă a trecut în nefiinţă şi a rămas a nimănui. Autorităţile locale au încercat să o preia în administrare, pentru a o putea readuce la viaţă, însă acest lucru nu a fost până acum posibil. Terenul pe care este construită chiar aparţine Primăriei Vitomireşti, însă clădirile sunt încă în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Ion Lucian Radu, viceprimarul localităţii, a povestit pe scurt ce s-a întâmplat acum două zile, dar şi demersurile pe care administraţia publică locală le-a făcut pentru a intra în posesia a ceea ce a fost odată tabăra şcolară. „Tabăra este a Ministerului Tineretului şi Sportului, terenul este al primăriei, iar noi am făcut ceva demersuri pentru a intra în posesia noastră. Am încercat să se realizeze un transfer către primărie, un protocol, pentru a intra în administrarea Primăriei Vitomireşti, dar deocamdată nu s-a făcut nimic. După anul 1990 nu a mai fost folosită deloc, în anul 2000 a intrat în conservare şi a mai fost cineva care îngrijea de ea, dar a murit. Fiind părăsită vă daţi seama se mai mergea pe acolo, pentru a face grătare. Cea care a ars a fost sala de mese era din lemn şi placaj făcută prin anii ’70, partea auxiliară a cantinei şi alte spaţii erau deasupra cramei, care a aparţinut CAP-ului Vitomireşti, adică o hrubă, construită spre sfârşitul anilor ’60 şi cu scop strategic”, a spus Ion Lucian Radu.

Edilul şi-a adus aminte cu nostalgie şi despre ce a fost odinioară fosta tabără şcolară. „În afară de această clădire care a luat foc, la intrare exista un comandament al pionierilor, care acum este ruină, un bazin cu apă, gen ştrand, care încă mai este, dar tot la fel degradat, şi în jur de 30 de căsuţe din lemn cu două locuri, gen camping, însă sunt tot mai afectate de trecerea timpului. Este păcat ce s-a întâmplat acum două seri, de fapt cu tot ceea ce înseamnă fosta tabără şcolară, zona une este poziţionată este foarte frumoasă, avem asfaltat chiar dincolo de ea, apă, canal”, a mai declarat viceprimarul din Vitomireşti despre locaţia care odată era plină de copii şi tineri.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți