13.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Peste 1.000 de dosare din Programul Tomata sunt ale unor fermieri din Izbiceni

- Advertisement -

Peste 1.000 dintre dosarele depuse pentru Programul Tomata sunt ale unor fermieri din comuna Izbiceni, ei fiind şi printre primii legumicultori care reuşesc să recolteze tomate încă din luna aprilie, potrivit viceprimarului localităţii, Florin Lazăr.

El a arătat că fermierii din localitate au continuat investiţiile în dezvoltarea solariilor şi în achiziţia de tehnologie pentru acestea.

„În localitate sunt solarii pe o suprafaţă de peste 650 de hectare, oamenii au muncit, iar impactul Programului Tomata este semnificativ. Fermierii îşi recuperează combustibilul folosit pentru încălzirea solariilor, cumpără centrale cu capacitate de încălzire mare, au solarii pe structură metalică, solidă, cu folie de calitate. Pentru că au investit în tehnologie pot să iasă pe piaţă cu tomate în aprilie, obţin preţuri mai bune, pot face faţă unor ierni dificile. Foarte mulţi dintre cei 1.020 de fermieri din Izbiceni înscrişi în Programul Tomata au valorificat tomatele încă din luna mai”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, viceprimarul comunei Izbiceni.

Acesta a menţionat că în localitate sunt aproximativ 1.300 de gospodării şi peste 400 de PFA-uri şi întreprinderi individuale, iar fermierii au investit în agricultură atât cu banii obţinuţi prin Programul Tomata, cât şi cu fonduri europene.

„Majoritatea fermierilor care au PFA-uri sau întreprinderi individuale au accesat fonduri europene prin diferite măsuri, obţinând sume de la 1.500 de euro până la 40.000 – 50.000 de euro, chiar şi 80.000 de euro, bani investiţi în modernizare, în sisteme de încălzire şi solarii”, a explicat Florin Lazăr.

Edilul a punctat că fermierii legumicultori din Izbiceni au investit şi în mijloace de transport, în autoutilitare cu care transportă marfa, astfel că în prezent în localitate sunt circa 2.000 de autoturisme şi autoutilitare, însemnând o medie de 1,7 autovehicule pe gospodărie.

Deşi cei mai mulţi dintre fermierii din Izbiceni înscrişi în Programul Tomata au valorificat din luna mai cantitatea prevăzută pentru a putea primi ajutor de minimis, în localitate se cultivă tomate cea mai mare parte a anului şi se recoltează din aprilie până în noiembrie, potrivit viceprimarului Florin Lazăr.

Judeţul Olt este pe primul loc în ţară ca număr de fermieri înscrişi în Programul Tomata, fiind vorba de 5.690 de legumicultori, însă nu toţi vor primi ajutor de minimis deoarece la verificările efectuate de inspectorii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt s-a constatat că nu toţi sunt eligibili, potrivit directorului instituţiei, Gabriela Andronie.

„După vizitele în teren s-a constatat că 320 de dosare sunt neeligibile pentru că nu au avut suprafaţa necesară cultivată, ori aveau şi alte culturi. Fermierii mai au timp să valorifice tomatele până la finalul acestei luni şi să depună dosarele până pe 15 iulie. Este foarte bine că s-a prelungit termenul pentru depunerea documentelor de valorificare deoarece astfel evităm şi aglomerarea”, a spus Gabriela Andronie.

Directorul DAJ Olt a menţionat că au fost depuse până acum peste 1.000 de dosare cu documentele de valorificare.

Localităţile cu cei mai mulţi cultivatori de tomate în solarii, înscrişi în program, sunt Izbiceni, Tia Mare, Scărişoara, Rusăneşti, Giuvărăşti, Gârcov, Pleşoiu, Strejeşti şi Grădinari.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat în urmă cu trei săptămâni, într-o vizită la Oradea, că Programul Tomata a fost compromis pentru că s-a permis să fie date în plată foarte multe dosare fictive, el referindu-se în context la 417 astfel de cazuri din judeţul Olt în legătură cu care a fost sesizat DNA.

„Programul Tomate durează de trei ani, acesta fiind al patrulea an. Din păcate, şi acest program a fost compromis pentru că s-a permis, sigur cu colaborarea statului, ca foarte multe dosare fictive să fie date în plată. Doar în judeţul Olt sunt 417 dosare fraudate şi trimise la DNA. Asta pentru că un funcţionar din judeţul Olt a observat că foarte multe dosare pe care el le-a respins au fost date în plată. Nici nu vreau să mă gândesc la dimensiunea naţională a acestei fraude”, a spus ministrul Oros.

Potrivit acestuia, anul trecut s-au plătit din buget 62 de milioane de euro pentru Programul Tomata.

Sursa: agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți