3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Nereguli la service-urile auto şi spaţiile aferente showroom-urilor din Olt. Multe funcţionează fără autorizaţie

- Advertisement -

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat ample acţiuni de control în toată ţara, urmărindu-se dacă prevederile legale privind protecția consumatorilor este respectată la service-urile auto și la comercializarea sau promovarea autoturismelor și pieselor auto în cadrul spațiilor aferente showroom-urilor. S-au constatat zeci de nereguli, de la lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare până la nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție. Totodată, la unele service-uri auto s-a constatat că nu se acordă garanția pieselor de schimb sau pentru lucrările realizate.

 
„În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri. Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în județele: Bacău, Mureș, Covasna, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov, Bihor și Municipiul București. Lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în județele: Galați, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Municipiul București. Nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în județele: Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj și Bihor”, se arată în comunicatul remis de ANPC.

Lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor și tarifelor orare, respectiv prețurile sau tarifele afișate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt așezate la loc vizibil sau sunt afișate în mod echivoc, fără a avea toate explicațiile necesare, este o altă neregulă constatată la service-urile şi showroom-urile auto din Olt. Tot în judeţ, inspectorii ANPC au constatat că aparatele de măsură sunt utilizate fără dovada verificării metrologice.

Din rezultatele centralizate până în acest moment, ANPC a controlat  386 de operatori economici din ţară,  constatându-se abateri la mai mult de o treime dintre aceştia. Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus aplicarea a 134 avertismente şi 123 amenzi contravenţionale în valoare de 496.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de cel puţin 55.000 de lei.

„ANPC continuă analiza și centralizarea rezultatelor seriei de verificări în domeniul service-urilor și dealerilor auto, la nivel national, și îi asigură pe consumatori că supraveghează atent piața pentru a verifica modul în care operatorii economici le respectă drepturile, în timpul actului comercial”, se mai arată în comunicat.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți