19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Coloneşti: S-a deschis oficial Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Şerbănescu”

- Advertisement -

Eveniment important, vineri dimineaţă, în comuna olteană Coloneşti. Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Şerbănescu” s-a inaugurat oficial şi a fost deschis publicului, investiţia fiind realizată de Primăria comunei Colonești, în parteneriat cu Fundația „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.

Instituția culturală a fost înființată în memoria unuia dintre cei mai buni aviatori, care a fost căpitanul Alexandru Șerbănescu, asul aşilor aviaţiei de vânătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, născut în comuna Colonești, însă este menită să ducă din generație în generație tradiția cinstirii memoriei aviatorilor militari români.

Inaugurarea Centrului Muzeal „Aviator Alexandru Şerbănescu” s-a făcut în prezenţa lui Nicolae Stan, primarul localităţii, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Eleonora Arbănaş, preşedintele fundaţiei, a generalului de flotilă Leonard Gabriel Baraboi, care au tăiat pangliga, a unor parlamentari de Olt, alte autorităţi locale şi judeţene, precum şi a simplilor cetăţeni din Coloneşti.

A fost un ceremonial miluitar şi religios deosebit, susţinut în condiţii speciale, cu respectarea tuturor restricţiilor de distanţare socială impuse de starea de alertă, având în vedere contextul actual al prevenirii răspândirii virusului COVID-19. Din program au făcut parte şi două momente ale forţelor aeriene, respectiv survolurile omagiale executate cu aeronave F 16 ale Bazei 86 Aeriene Borcea, dar şi de Iacării Acrobaţi.

Deschiderea Centrului Muzeal «Aviator Alexandru Şerbănescu», edificiu public şi un reper muzeal de istorie şi cultură ridicat cu  adâncă recunoştiinţă  pentru eroismul şi jertfa aviatorilor militari români care au luptat cu un curaj de nedescris într-o minoritate covârşitoare pentru apărarea şi reîntregirea ţării, s-a făcut la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.  

„În localitatea Coloneşti, judeţul Olt («anonimă» poate  pentru unii «pasionaţi» de aviaţie), s-a născut marele zburător căpitan aviator Alexandru Şerbănescu, asul aşilor aviaţiei de vânătoare în al Doilea Război Mondial. Cu sinceră atitudine de respect pentru înaintaşii noştri, tenacitate şi efort considerabil, administraţia publică locală şi fundaţia care poartă cu onoare numele aviatorului erou, au reaşezat în vatra locului natal făptura şi zborul de şoim a asului cerului, alături de toţi camarazii săi din faimosul Grup 9 Vânătoare şi alţi eroi din aviaţia de bombardament ale căror nume le-au fost înscrise pe Monumentul «Trepte spre Cer» ( 5 iunie 2008) Centrul Muzeal «Aviator Alexandru Şerbănescu» finalizează un proiect şi un program amplu care a debutat în anul 2006”, spun reprezentanţii Fundaţiei „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.

Muzeul de la Coloneşti, care are lângă expus static şi un avion IAR 93 Vultur, este menit să ducă din generaţie în generaţie pagini, modele şi valori înscrise cu litere de aur în cartea de istorie a aviaţiei militare române.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți