15.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Şapte absolvenţi din patru colegii şi licee oltene, media 10 la examenul naţional de Bacalaureat

- Advertisement -

Sesiunea iunie – iulie a examenului naţional de Bacalaureat din acest an s-a încheiat, iar marţi, 30 iunie, au fost afişate primele rezultate ale absolvenţilor studiilor liceale. Rata de promovabilitate la nivelul judeţului Olt este de 58,26% şi, potrivit datelor oficiale prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt sunt şapte absolvenţi de liceu care au obţinut media finală 10.

Media 10 a fost obţinută de trei elevi de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, doi de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina, unul de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal şi unul de la Liceul „Ştefan Diaconescu” Potcoava, potrivit site-ului bacalaureat.edu.ro pe care au fost afişate rezultatele examenului de Bacalaureat.

Înainte de contestaţii, rata de promovare în Olt este de 58,26%, iar din sesiunea curentă 67,93%, iar din sesiunile anterioare 20,10%. Comparativ cu anul trecut, rata de promovabilitate a scăzut cu 7,78%, în 2019 aceasta fiind de 66,04%.

Potrivit ISJ Olt, dintr-un total de 2.904 candidaţi prezenţi, au promovat examenul maturităţii 1.692. Dintre aceștia, 1.574 candidați sunt din promoția curentă, iar 118 de candidați sunt din promoțiile anterioare. 228 de absolvenţi de liceu au absentat, iar patru au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Cei patru susţineau Bacalaureatul în centrele de la Liceul Tehnologic „Danubius” Corabia – doi, Liceul Tehnologic „P.S. Aurelian” Slatina – unu, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scorniceşti – unu, iar acum nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Pe lângă cei şapte candidaţi cu media 10, au fost mai mulţi elevi care au obţinut note de 10 la disciplinele la care au susţinut probele scrise: 36 la limba și literatura română, 99 la proba obligatorie a profilului şi 178 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6 (șase). Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Rezultatele înainte de contestații la examenul maturităţii s-au afişat nu doar pe pagina web dedicată, bacalaureat.edu.ro, ci şi în centrele de examen din judeţul Olt.

Liceenii nemulţumiţi de note pot depune contestații atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, și 1 iulie, în intervalul orar 08:00 – 12:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun sau transmit electronic și o declarație tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor putea fi aflate de absolvenţii de liceu olteni duminică, 5 iulie.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți