21.2 C
Slatina
miercuri,8 mai,2024

Ultimele Articole

Produsele alimentare congelate şi îngheţata, vândute în condiţii improprii de firmele din Olt

- Advertisement -

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă acţiunile de control privind modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare la agenţii economici din judeţul Olt, dar şi din ţară, de data aceasta fiind verificat modul de comercializare a produselor alimentare sub formă congelată, inclusiv a îngheţatei. Ca de obicei, s-au constatat multe nereguli, printre acestea fiind vânzarea lor în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea, sau nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate.   

Din comunicatul remis miercuri de ANPC, reiese că inspectorii din cadrul instituţiei au efectuate controalele luna trecută.

Astfel, cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor care au avut loc la firmele din Olt, dar şi la cele din alte judeţe ale României şi Capitală, au fost: comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea; 11,7 % din cantitatea de produse alimentare controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, pe etichetă, menită să le permită alegerea sortimentului dorit; nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate, a temperaturii indicate de producător, lipsa monitorizării temepraturii de depozitare, condiții improprii de depozitare; 28% dintre operatorii economici controlaţi prezentau abateri privind afişarea prețului.

La societăţile comerciale din judeţ s-a constatat şi lipsa afișării documentelor de identificare ale societății, a autorizațiilor de funcționare, utilizarea unor mijloace de măsură şi control neverificate metrologic sau cu verificarea metrologică depășită.

ANPC transmite că acţiunile de control s-au desfăşurat în perioada 9 – 16 iunie, fiind verificaţi 675 de operator economici din ţară, la 495 dintre ei constatându-se deficienţe. A fost verificată o cantitate de aproximativ 64 tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Ca urmare a neregulilor găsite, comisarii ANPC au aplicat 620 de sancţiuni contravenţionale, din care 279 avertismente şi 341 amenzi în valoare de peste 1,7 milioane lei, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecţia consumatorilor, a fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializare cantitatea de 1,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de  peste 26.000 lei, reprezentând produse improprii consumului uman şi a fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de aproape 7,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de peste 80.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți