8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Doar trei târguri săptămânale şi 11 pieţe agroalimentare din Olt, autorizate sanitar veterinar

- Advertisement -

Încet, încet, tot mai multe târguri săptămânale şi pieţe agroalimentare din judeţul Olt şi-au reluat activitatea, iar în perioada următoare echipe mixte de control vor face verificări în acestea. Suntem încă în stare de alertă, având în vedere contextul actual al evoluţiei pandemiei de Coronavirus, iar Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt anunţă că organizatorii de târguri şi expoziţii de produse alimentare trebuie să obţină un aviz temporar de funcţionare, solicitat cu cel puţin 15 zile înainte de desfăşurarea evenimentului. De asemenea, pentru a putea funcţiona, târgurile săptămânale trebuie să aibă autorizaţie sanitară veterinară.

La ora actuală, potrivit datelor remise de DSVSA Olt, doar trei târguri săptămânale sunt autorizate sanitar veterinar, respectiv cele din comunele Slătioara, Colonești și Grojdibodu. Inspectorii sanitari veterinari au autorizat şi piețele agroalimentare din 11 localități – Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgăneşti Olt, Mihăești, Slătioara, Grojdibodu, Cârlogani, Iancu Jianu şi Stoenești.

Însă, având în vedere starea de alertă instituită la nivel național, în contextul evoluției pandemiei COVID-19 și a măsurilor stabilite de către autoritățile competente de restricționare a unor activități în spațiul public, toate primăriile şi organizatorii de evenimente au obligația de a respecta mai multe condiţii.

„Organizarea evenimentelor în aer liber se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv HG 476 din 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsuri care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și a prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii și Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor 966/1509/105/2020 și Ordinul Ministerului Sănătăţii și Ministerului Culturii 2941/1120/2020. Pentru a putea funcționa târgurile săptămânale este necesară autorizarea sanitară veterinară a acestora. Pentru organizarea târgurilor/expozițiilor de produse alimentare este necesara obținerea  avizului temporar de funcționare, organizatorul având obligația de a solicita în scris avizul, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de începerea desfășurării evenimentului”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

Pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile actelor normative, în perioada imediat următoare, se vor constitui echipe mixte de control, formate din reperezentanții DSVSA, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliție Județean şi Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt.

Inspectorii sanitari veterinari reamintesc locuitărilor judeţului că se menţin restricţiile în ceea ce proveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii. Totodată, este în continuare interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți