10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

11 cazuri de SARS-CoV-2, confirmate într-o zi. Bilanțul ajunge la 266 în județ

- Advertisement -

Numărul infecțiilor cu COVID-19 a crescut în județul Olt, iar în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 11 cazuri, printre acestea fiind și doi dintre angajații TMK Artrom Slatina diagnosticați cu virusul. Așadar, bilanțul îmbolnăvirilor de la începutul pandemiei ajunge la 266.

Din totalul celor 266 de persoane infectate cu noul Coronavirus, 154 s-au vindecat, iar 93 sunt în continuare internate în spital. Din păcate, în Olt s-au înregistrat și 11 decese ale unor persoane pozitivate cu virusul SARS-CoV-2, însă toate acestea aveau și alte probleme de sănătate. În județ, sunt și 4.494 de persoane cărora le-au fost recoltate probe pentru depistarea virusului COVID-19, 68 de teste fiind efectuate doar în ultima zi.   

Având în vedere publicarea deciziei Curţii Constituţionale a României 458 din 25 iunie 2020 în Monitorul Oficial, partea l, 581 din 2 iulie, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2), teza 2 din Legea 95 din 2006 privind reforma în domeniu/sănătăţii şi ale art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgență a Guvernului 11 din 2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu şi carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul şi Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispoziţiile Constituţiei. În atare condiţii, măsura izolării la domiciliu și carantinării instituţionalizate s-a suspendat temporar pentru toate persoanele, inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 2 iulie.

Totodată, ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri: purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool; spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool; păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri între persoane; curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă; în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgenţă 112; consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus.

Autoritățile județene informează toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea În ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii conform articolului 352 din Noul Cod Penal (Infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii acestei fapte.

În Olt, sâmbătă, 4 iulie 2020, cu recomandare de izolare la domiciliu din partea Direcţiei de Sănătate Publică sunt 2.496 de persoane. În carantină instituţionalizată nu se mai află nicio persoană (ultimele zece persoane care erau încă în carantină în centrele special amenajate în județ au pleca acasă după publicarea deciziei Curției Constituționale a României n.r.).

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți