Darius Vâlcov, condamnare de 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Magistrații Tribunalului Dolj s-au pronunțat marți în dosarul în care Darius Bogdan Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, senator de Olt, ministru de Finanțe și consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare, însă decizia instanței de judecată nu este definitivă și poate fi contestată.

Inițial, dosarul în care Darius Vâlcov este inculpat, a fost judecat de magistrații Tribunalului Olt, iar de aproape trei ani a fost judecat de judecătorii Tribunalului Dolj, unde a fost strămutat în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Craiova.

Pe lângă condamnarea de 6 ani și 6 luni închisoare pentru fapte de corupție, instanţa doljeană a dispus şi confiscarea de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei şi a menținut măsurile asiguratorii instituite de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

„Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: contractul de prestări servicii nr 3500/28.06.2012 încheiat între SC Plus Confort SRL şi SC Bogmar Pro Design SRL; Anexa nr 1 la contractul nr 3500/28.06.2012; Actul adiţional nr 1 /28.06.2012 la contractul nr 3500/28.06.2012; Actul adiţional nr 3 din 05.12.2012 la contractul nr 3500/28.06.2012; Actul adiţional nr 3 din 07.12.2012 la contractul nr 3500/28.06.2012; cele 24 de facturi fiscale emise de SC Bogmar Pro Design SRL către SC Plus Confort SRL în perioada 18.12.2012 – 10.06.2013, în valoare totală de 2.146.270,49 lei şi listele cu cantităţile de lucrări executate (nominalizate în procesul verbal încheiat la data de 18.02.2015 filele 172-177 vol IV u.pen). În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul să plătească suma de 23.000 lei cheltuieli judiciare către stat”, se precizează în soluția dată de magistrații Tribunalului Dolj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA au reținut săvârșirea a două fapte de luare de mită și una de trafic de influență.

În perioada noiembrie – decembrie 2012, Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.
Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
În aceeaşi manieră a procedat Darius Vâlcov şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială (Condor Păduraru n.r.), privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

La data de 23 iulie 2014, între societatea Compania de Apă Olt SA şi Condor Păduraru s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17 milioane lei, fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, data emiterii primei facturi către CAO, administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1,7 milioane lei, echivalentul unui procentaj de 10%, pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, Vâlcov a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Potrivit DNA, suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei.
În cauză, procurorii anticorupţie au dispus la vremea aceea măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri, piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului (City n.r.) pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina, şi asupra sume existente în contul unei societăţi pe care Darius Vâlcov o controla prin interpuşi.

Vâlcov a mai fost condamnat pentru corupție de Înalta Curte de Casație și Justiție, de 8 ani închisoare, pe fond, iar judecarea apelului în acest proces a fost suspendată, atunci când Completul de cinci judecători de la Înalta Curte a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cazul deciziei Curții Constituționale privind completurile specializate. 

Vâlcov ar trebui să-și afle sentința vineri, 24 iulie, și într-un al treilea dosar, în acesta fiind trimis în judecată pentru instigare la dare și luare de mită. Magistrații Tribunalului Gorj ar urma să se pronunțe în cauza în care procurorii DNA au stabilit că inculpatul ar fi dat mită unui funcţionar al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt.

Un comentariu la „Darius Vâlcov, condamnare de 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

  • Imi pare rau de Darius, a fost cel mai bun primar al Slatinei, cel mai bun ministru de finante, dar a gresit ca s-a bazat pe oameni simpli pusi in functii, gen managera de la ambulanta, primul focar de virus datorat incompetentei ei! Pacat!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<