Șase candidați s-au retras din examenul de definitivat

Examenul național de definitivat în învățământ s-a desfășurat fără probleme în județul Olt. A absentat un singur candidat de la proba scrisă a examenului care a avut loc miercuri la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din municipiul Slatina, iar alți șase s-au retras din motive personale.

„Dintre cei 78 de candidați cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenți 77. Nu au fost eliminați candidați din cauza unor tentative de fraudă, iar un candidat a absentat. Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, șase de candidați au decis să se retragă din motive personale. Nu s-au înregistrat cazuri de candidați cu temperatura peste 37,3 grade Celsius, având în vedere contextul actual al pandemiei de Coronavirus”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul Școlar Județean Olt.

Astfel, datele oficiale ale ISJ arată că, în total, au fost transmise spre centrele de evaluare 71 de teze. Primele rezultate vor fi comunicate în data de 29 iulie în centrul de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale se vor afișa în data de 4 august.

Subiectele și baremele de corectare au fost publicate miercuri de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație pe site-ul subiecte.edu.ro, dar și afișate la avizierul centrului de examen.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 pentru promovarea examenului. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. „Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice”, mai transmit reprezentanții ISJ.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<