19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Evidența persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu, ținută de reprezentanți ai autorităților locale

- Advertisement -

Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt au stabilit în cadrul ultimei ședinței extraordinare noi măsuri de prevenire și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19 în județ. Astfel, s-au avut în vedere măsurile privind persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, controlul privind respectarea acestei măsuri, precum şi informarea operatorilor de utilităţi publice despre aceste persoane. Iar printre acestea este cea privind una sau două persoane, desemnate de autoritățile locale, care de acum încolo vor ține evidența acestora.

Potrivit unui comunicat remis de Prefectura Olt, situaţia cu persoanele aflate în carantină sau autoizolare, întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Olt, va fi transmisă zilnic Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare Olt şi de aici către furnizorii de utilităţi publice care au solicitat acest lucru, respectiv Inspectoratul de Poliție Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Oficiul Judeţean de Poştă Olt și autorităţile publice locale. Totodată, unităţile administrativ teritoriale vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilităţi, cum ar fi intervenţii deranjamente, sunt obligaţi ca atunci când îşi declină identitatea să facă precizarea că sunt izolaţi sau carantinaţi la domiciliu, astfel încât reprezentanţii echipelor de intervenţie (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) să-şi ia măsuri de protecţie. De asemenea, s-a dispus autorităţilor locale să desemneze, prin dispoziţie emisă de primarul localităţii, una sau două persoane care vor ţine evidenţa celor aflaţi în carantinare sau autozolare.

„Autorităţile publice locale, conform articolului 14 din Legea 136/2020, au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu sau în locaţia declarată de acestea necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin unităţile administrativ – teritoriale”, se araă în comunicatul Prefecturii Olt.

Sursa citată mai arată că în privința autorităţilor administraţiei publice locale din municipii şi oraşe, s-a dispus efectuarea de dezinfectări la scările de bloc, unde domiciliază persoanele confirmate de Direcţia de Sănătate Publică Olt, ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Autoritățile continuă să recomande cetăţenilor judeţului Olt, cât şi operatorilor economici, să manifeste responsabilitate în respectarea măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii noului Coronavirus.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți