17.3 C
Slatina
miercuri,8 mai,2024

Ultimele Articole

Inspectorii de muncă, controale pe șantierele de construcții

- Advertisement -

Șantierele de construcții din județul Olt au fost verificate săptămâna trecută de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă în cadrul unei campanii în domeniul relațiilor de muncă și al sănătății și securității în muncă, desfășurată la nivel national. Angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor au fost în vizorul 20 – 22 iulie, inspectorii de muncă aplicând mai multe amenzi în valoare de zeci de mii de lei.

Printre principalele obiective ale campaniei urmărite de Inspecția Muncii au fost diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de angajatorii din domeniul construcțiilor, și luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii și limitării cazurilor de COVID–19.

În domeniul relațiilor de muncă, reprezentanții ITM au efectuat 15 controale, în urma acestoara fiind date șapte sancțiuni contravenționale, din care trei amenzi, în valoare totală de 34.000 lei.

O firmă bucureșteană a fost amendată cu 20.000 de lei, după ce inspectorii de muncă olteni au găsit un muncitor la negru pe un șantier de construcții din comuna Nicolae Titulescu. „Un angajator cu sediul social în municipiul București, ce desfășura lucrări de construcții pe raza localității Nicolae Titulescu, din județul Olt, a fost amendat cu 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane pentru care nu a încheiat contract individual de muncă în formă scrisă. Celelalte două sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară și pentru nerealizarea măsurilor dispuse în timpul controlului anterior”, a declarat Cristian Ungureanu, inspectorul șef al ITM Olt.

Alte 14 controale au avut loc în domeniul securității și sănătății în muncă, iar în urma lor au fost aplicate 24 sancțiuni contravenționale, dintre care 23 avertismente și o amendă în valoare de 8.000 lei, aplicată pentru nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate.

Inspectorii de muncă au constatat și multe deficiențe, cele mai frecvente fiind nepăstrarea, la locul de muncă, a unor copii ale contractelor individuale de muncă ale salariaților care desfășoară activitate în acel loc; lipsa, la locul de muncă, a evidenței orelor lucrate de către salariați; neîncheierea, în formă scrisă, cel tarziu în ziua anterioară începerii activității de către salariatul în cauză, a contractului individual de muncă; nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară (în domeniul relațiilor de muncă n.r.); instruirea necorespunzătoare; neefectuarea de controale interne; neacordarea echipamentelor individuale de protecție corespunzătoare; nepurtarea echipamentelor individuale de protecție împotriva îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2; neefectuarea triajului observațional/epidemiologic (în domeniul securității și sănătății în muncă).

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți