10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Muncitorii ALRO ar putea primi ultimul salariu pe 26 august. Uzina de aluminiu nu a primit banii pe certificatele verzi

- Advertisement -

Banii acordați pentru certificatele verzi nu au fost încă restituiți de Guvernul României, iar uzina de aluminiu ALRO, cea mai mare societate de pe platforma industrială a Slatinei riscă să intre în incapacitate de plată. Anunțul a fost făcut luni de Constantin Popescu, președintele Sindicatului „Aluministul”, care a menționat că „ultimul salariu de la ALRO pe care muncitorii pot să-l primească în momentul actual va fi pe 26 august”.

ALRO se află într-o situație extraordinar de delicată, aceea de a-și închide activitatea într-un timp extrem de scurt. Cu toată responsabilitatea vă spun că ultimul salariu de la ALRO pe care muncitorii pot să-l primească în momentul actual va fi pe 26 august 2020. Așa cum ați văzut din comunicatul ALRO, uzina va trebui să primească o sumă de bani de la Guvernul României, sumă de bani care nu a ajuns niciodată, sunt undeva în eter, probabil Venus, Marte, până vor veni de acolo vor mai trece ani, când păienjenii se vor pune pe ALRO și atunci vor coborî acei bani și nu mai are cine să-i ia. Guvernul probabil că o să-i ia înapoi, că nu mai are cine să-i ia. Guvernul a  primit de la Bruxelles acordul de a da industriei românești acei bani care au fost plătiți de toate întreprinderile mari consumatoare de energie pentru emisiile de dioxid de carbon, iar Guvernul a dat trei ordonanțe printre care și cea de rectificare a bugetului pentru alocarea acestor bani. Nici până astăzi nu s-au primit, Ministerul de Finanțe spune că banii sunt la Ministerul Industriilor, Ministerul Industriilor spune că banii sunt la Ministerul Finanțelor, Ministerul Finanțelor spună că la Trezorerie și ministerul nu mai are niciun ban în buget. Așa că, cu certitudine și cu foarte mare responsabilitate vă spun că ALRO nu va primi niciun ban. Este vorba de ordinul a  40 – 50 milioane de dolari, bani care nu se dau toți odată, se vor da în tranșe, în funcție de cum se va stabili și cum bugetul va permite. Dar nu e vorba doar de ALRO, e vorba de toată metalurgie, de toate întreprinderile consumatoare de energie din țară. Au spus întotdeauna că trebuie să dea banii al toți, că trebuie să-i convertească în lei, parcă convertirea în lei ar trebui făcută undeva la Haga și nu în România. E clar că așa cum HORECA e la pământ, și industria României trebuie să fie pusă la pământ”, a spus sindicalistul Constantin Popescu.

Undeva la 20.000 de oameni, muncitori ai ALRO Slatina și familiile lor, vor fi afectați dacă uzina de aluminiu intră în incapacitate de plată. „(…) Gândiți-vă că 20.000 de oameni vor trebui să meargă în sărăcie. 20.000 de oameni vor trebui să meargă în pribegii, prin străinătate, la cules de sparanghel, la îngrijit de bătrâni. Parcă noi în România n-am avea nevoie de forță de muncă în agricultură, în îngrijirea bătrânilor și așa mai departe. Se pare că nu se dorește, se pare că trebuie să devenim o enclavă a cuiva și în momentul în care se vrea, să fim trași de ațe ca niște marionete. Oamenii noștri vor pierde case, nu vor putea să-și trimită copiii la școală, că n-o să poată să le cumpere pantofiori, sunt multe lucruri pe care n-or să le mai poată face pentru că locul de muncă și venitul, așa mare sau mic, era sigur. Este o promisiune parlamentară, iar ALRO avea datoria de a raporta că acești bani vor veni (…)”, a adăugat liderul Sindicatului „Aluministul”.

Constantin Popescu a mai menționat că sindicaliștii sunt pregătiți să protesteze la București, pentru a-și păstra joburile. „Avem un anunț către premierul Ludovic Orban, e subtil, dar e foarte punctual. Vom fi prezenți în Piața Victoriei indiferent de vreme. Să nu creadă cineva că nu ne vom apăra locurile de muncă (…)”, a conchis sindicalistul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți